PUTIN SE PLAŠI I SOPSTVENE SENKE: Prebegli službenik koji je radio u službi zaštite predsednika Rusije otkriva koliko je veliki lider PARANOIČAN - nema ni mobilni telefon, jer...

Autor:

Svet

04.04.2023

18:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladimir Putin je toliko paranoičan u pogledu svoje lične bezbednosti - otkriva bivši službenik zaštite ruskog predsednika.

PUTIN SE PLAŠI I SOPSTVENE SENKE: Prebegli službenik koji je radio u službi zaštite predsednika Rusije otkriva koliko je veliki lider PARANOIČAN - nema ni mobilni telefon, jer...

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Službenik koji je radio u službi zaštite Vladimira Putina prebegao je iz Rusije, označivši "despota iz Kremlja ratnim zločincem“ zbog njegove invazije na Ukrajinu.

Gleb Karakulov (35) je kapetan u Federalnoj gardijskoj službi, poznatoj kao FGS ili FSO, koji je pobegao iz Rusije na sigurno preko Istanbula.

Sada je u jednom intervjuu otkrio da je Putin toliko paranoičan u pogledu svoje lične bezbednosti, pokušaja atentata i zdravlja i da se odlučuje da ostane "u svom bunkeru" radije nego da redovno putuje širom zemlje kao nekada.

Karakulov je dodao da se ruski despot "smrtno plaši" kovida i da je u izolaciji već četvrtu godinu, te da nikada ne koristi mobilni telefon iz straha da ga Zapad ne prisluškuje - umesto toga sa sobom nosi specijalnu kutiju za komunikaciju.

Nezavisni mediji u dosijeu - koji su otkrili svedočenje Karakulova - tvrde da je on do sada najviše rangirani prebegli službenik iz Putinovog neposrednog bezbednosnog kruga.

Karakulov, inženjer koji je radio u FGS-u od 2009. godine, imao je pristup Putinovim ličnim komunikacijama, piše Dosije.

Oficir za zaštitu je navodno bio odgovoran za ranije curenje informacija o Putinovom oklopnom vozu, za koji se pretpostavlja da je koristio na svojim sve ređim putovanjima širom Rusije iz straha da bi njegov predsednički avion mogao da bude oboren sa neba.

U procurelim dokumentima se navodi da je voz kamufliran u sivo i crveno da izgleda kao ruski normalni putnički voz, čineći ga vizuelno gotovo nerazlučivim od ostalih.

Putinovu paranoju pokazuje i to što nikada ne koristi mobilni telefon.

- Mislim, za sve godine službe, nisam ga ni jednom video sa mobilnim telefonom - rekao je Karakulov.

Ruski lider je toliko zabrinut zbog prisluškivanja Zapada da sa sobom nosi posebnu kutiju na inostrana putovanja kako bi sprečio da njegovi tajni razgovori procure.

- Sa Putinom... on ne koristi internet ili mobilni telefon. On dobija informacije samo iz najbližeg kruga, što znači da živi u informacionom vakuumu - rekao je Karakulov.

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin, predsednik Rusije

To znači da se njegovo znanje o događajima filtrira preko tajnih službi - i onoga što gleda na ruskoj televiziji koju kontroliše država.

Zapadni analitičari već dugo sumnjaju da Putin nije dobijao tačne izveštaje od svojih generala i drugih u njegovom bliskom krugu o situaciji na terenu u Ukrajini, a to se događalo zbog straha od njegovog gneva kada bi trebalo da mu saopšte loše vesti.

To pokazuju i njegovi "čuvari", koji ga, kaže Karakulov, "zovu gazda, obožavaju ga na svaki način i samo tako govore o njemu“.

Upitan da li je Putin uvek u "izolaciji", Karakulov je odgovorio: 

- Da, jeste. Još uvek imamo predsednika u samoizolaciji. Moramo da poštujemo strogi karantin dve nedelje pre bilo kog događaja, čak i onih koji traju 15 do 20 minuta.

- Postoji grupa zaposlenih koji su raščišćeni – koji su prošli ovaj dvonedeljni karantin. Oni se smatraju "čistima" i mogu da rade u istoj prostoriji kao Putin.

Međutim, upitan o glasinama da je Putin neizlečivo bolestan, činilo se da nije znao za verodostojne informacije da je diktator imao ili još uvek ima rak.

- To nije bilo nešto o čemu su moje kolege raspravljale - rekao je on Dosijeu. 

- Ako ima bilo kakvih zdravstvenih problema, oni moraju biti zbog njegovih godina. Pa, verovatno ih ima. Ali to nije ništa previše ozbiljno, pretpostavljam.

 

 

Dodao je: "Mogu da vam kažem da sam sa njim išao na mnoga poslovna putovanja, a on je išao na mnoga putovanja pre 2020. Posle toga je ostao u svom bunkeru i možda je imao samo jedno, maksimalno tri poslovna putovanja godišnje.

- S obzirom da je bilo mnogo poslovnih putovanja, samo jedno ili dva su otkazana zbog njegovog zdravlja.

Glasine o pogoršanju zdravlja, mentalnog stanja i nestabilne pozicije ruskog predsednika u Kremlju kružile su mnogo pre nego što je naredio ilegalnu invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022.

U poslednjih godinu dana, glasine su se samo intenzivirale jer se čini da je rat uzeo danak na predsednika, koga se često vidi na video snimcima koje Rusija objavljuje kako se drži za sto da bi se smirio i kako nespretno prebacuje nogama.

Neki izveštaji sugerišu da ima rak ili Parkinsonovu bolest.

Pored izveštaja o Putonovom zdravlju, činilo se da Karakulov nije znao za Putinov privatni život sa gimnastičarkom Alinom Kabaevom (39) i njihovom malom decom.

Ali on je potvrdio da Putin ima palatu na vrhu litice vrednu milijardu funti u Gelendžiku na Crnom moru i privatnu jahtu Šeherezada, kako su ranije otkrili ruski nezavisni mediji.

Smatra se da su izveštaji o "despotovom" ekstravagantnom bogatstvu i njegovom tajnom ljubavniku – za koje se veruje da su skriveni od očiju javnosti – razbesneli Putina, koji sebe naziva herojem naroda Rusije, gde je životni standard nizak.

Nejasno je gde je prebegli službenik sada, ali se pretpostavlja da je na Zapadu.

On je uputio apel drugim oficirima da iznesu dokaze o Putinu kao "ratnom zločincu".

- Želeo bih da se obratim ruskim oficirima, uključujući oficire FGS - rekao je on.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Ruske Federacije

- Imate informacije koje se ne emituju na televiziji. Video sam samo mali deo toga. Dođite, podržite me sa još dokaza. Vi ćete pomoći našim građanima da saznaju istinu.

- Siguran sam da ste i ranije imali pitanja o postupcima Glavnog komandanta, ali vas je zakletva primorala da ne pitate njih i da nesmetano izvršavate njegova naređenja.

- Međutim, ono što se sada dešava sa ratom u Ukrajini je izvan nje, prkosi razumu. Ne smete slediti zločinačka naređenja i služiti ovom ratnom zločincu Vladimiru Putinu. I smatram ga ratnim zločincem - rekao je.

Karakulov je rekao da je invazija na Ukrajinu "jednostavno van razuma“.

- Upotrebljavaju se višestruki raketni bacači, pogađaju se stambeni objekti i kritična infrastruktura.

- Koliko je bezimenih žrtava ovog rata, koliko je dece? Koliko je još takvih žrtava potrebno pre nego što prestanete da trpite?

Prošlog meseca Međunarodni krivični sud (MKS) optužio je Putina za ratne zločine. Optužen je za nezakonitu deportaciju dece iz Ukrajine u Rusiju.

Ogromne količine dokaza pokazuju da su ruske snage prekršile i nekoliko drugih zakona koje su postavile Ujedinjene nacije.

Karakulov je pozvao one koji su još u Putinovoj službi bezbednosti:

- Morate da prestanete da sledite ova krivična naređenja. Službenici FGS (FSO) su stalno oko predsednika. Možete samo ući i pokazati da je ovo zločin.

- Na vama je da vrlo brzo zaustavite ovo ludilo. Voleo bih da to uradite jer bi to spasilo mnoge živote.

U poruci ruskom narodu rekao je: "Naš predsednik je izgubio vezu sa svetom. Poslednjih nekoliko godina živi u informativnoj čauri, a većinu vremena provodi u svojim rezidencijama, koje mediji vrlo prikladno nazivaju bunkerima. Ono što se sada dešava u Ukrajini, sva ova razaranja, ovaj agresijski rat, terorizam i genocid nad ukrajinskim narodom – nema druge reči za to – sve je to krivično delo. Naš predsednik je postao ratni zločinac."

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
Vojvotkinja Tolstoj

04.04.2023 18:52

Budalo, neko će ti biti bolji...