GDE SU BILA POVERLJIVA DOKUMENTA? "AFERA KORVETA" TRESE AMERIKU: Bela kuća tvrdila da je Bajdenova rezidencija u Delaveru za službene poslove, ali sada kaže da je "lična“!

Autor:

Svet

18.01.2023

09:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bajdenovo postupanje sa poverljivim dokumentima sada je predmet istrage.

GDE SU BILA POVERLJIVA DOKUMENTA? "AFERA KORVETA" TRESE AMERIKU: Bela kuća tvrdila da je Bajdenova rezidencija u Delaveru za službene poslove, ali sada kaže da je "lična“!

Foto: www.profimedia.rs

Džozef Bajden u korveti

Bela kuća je ranije tvrdila da predsednik Džozef Bajden radi dok je smešten u svom domu u Vilmingtonu u Delaveru, ali sada tvrdi da je rezidencija "lična”. Ova tvrdnja dolazi nakon nalaženja brojnih poverljivih dokumenata na toj adresi.

Tokom brifinga za štampu u Beloj kući 25. februara 2022, bivša sekretarka za štampu Džen Psaki rekla je da Bajden može da obavi posao sa bilo kog mesta.

- Napomenuću da, iako svaki predsednik može da radi bilo gde da se nalazi, jer su tako opremljena predsedništva, on putuje u Delaver na pomen nekom članu porodice. Zato putuje tamo ovog vikenda - rekla je Psaki.

- Predsednik ima kapacitet da obavi siguran poziv odakle god da se nalazi - dodala je ona.

Ali u ponedeljak je kancelarija Bele kuće rekla da je Bajdenova rezidencija u Vilmingtonu "lična". Kancelarija je dala izjavu dok je objašnjavala zašto dnevnik posetilaca ne postoji u Bajdenovoj rezidenciji u Vilmingtonu.

- Kao i u slučaju svakog predsednika u decenijama moderne istorije, njegova lična rezidencija je samo lična - saopštila je kancelarija.

Značajno je da je Bajden ranije održao zakonodavne sastanke u domu Vilmingtona, kao što je jedan skup sa liderom većine u Senatu Čakom Šumerom i senatorom Džoom Mančinom.

Pored poverljivih dokumenata pronađenih u Bajdenovoj privatnoj kancelariji u Pen Bajden centru u novembru, izvestan broj poverljivih dokumenata iz Obamine ere takođe je pronađen prošle nedelje u garaži kuće u Vilmingtonu.

Do otkrića je došlo tokom pretresa Bajdenove rezidencije u Vilmingtonu u potrazi za poverljivim dokumentima.

- Pošto imam bezbednosnu dozvolu, otišao sam u Vilmington u četvrtak uveče da omogućim da Ministarstvu pravde dostavim dokument koji je lični savetnik predsednika pronašao u sredu - rekao je specijalni savetnik Bele kuće Ričard Zauber u subotnjoj izjavi.

- Dok sam ga prenosio službenicima Ministarstva pravde koji su me pratili, među materijalom sa njim je otkriveno pet dodatnih stranica sa oznakama "poverljivo", ukupno šest stranica. Zvaničnici Ministarstva koji su bili sa mnom odmah su ih preuzeli.

Bajdena su prošlog četvrtka pitali o poverljivim dokumentima, rekavši da se nalaze u zaključanoj garaži.

- Poverljivi dokumenti pored vaše korvete? Šta ste mislili? - Pitao je Bajdena Piter Dusi iz Foks njuza.

- Imaću priliku da govorim o svemu ovome, ako Bog da, uskoro. Ali kao što sam rekao ranije ove nedelje — i, uzgred budi rečeno, moja korveta je u zaključanoj garaži, u redu? Dakle, nije baš kao da se nalazi na ulici - odgovorio je Bajden.

- Dakle, dokumenti su bili u zaključanoj garaži? - upitao je Dusi.

Bajdenovo postupanje sa poverljivim dokumentima sada je predmet istrage koju vodi specijalni advokat kojeg je imenovao državni tužilac Merik Garland.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading