U JEKU "AFERE KORVETA" BAJDEN SE KANDIDUJE ZA PREDSEDNIKA?! Stručnjaci saglasni: Poverljivi podaci ga čine ranjivim, Tramp mu se sada smeje!

Autor:

Svet

16.01.2023

11:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poverljive informacije pronađene su na nekoliko lokacija.

U JEKU "AFERE KORVETA" BAJDEN SE KANDIDUJE ZA PREDSEDNIKA?! Stručnjaci saglasni: Poverljivi podaci ga čine ranjivim, Tramp mu se sada smeje!

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

U jeku "Afere korveta" priča se da će američki predsednik Džo Bajden podneti kandidaturu za reizbor 2024. godine. U toku je istraga u vezi sa pronađenim poverljivim dokumentima koja bi mogla da utiče na dalji tok njegove kampanje.

Ove nedelje obelodanjeno je da su tri seta dokumenata sa oznakom"poverljivo" pronađena u Bajdenovoj kući u Vimingtonu i njegovom Pen Bajden centru.

U subotu je specijalni savetnik Bele kuće Ričard Zauber otkrio da je pet dodatnih stranica poverljivog materijala pronađeno u Bajdenovom domu u četvrtak kada su advokati sa bezbednosnim dozvolama otišli ​​na lokaciju.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden

Iako mnogi demokratski i republikanski stratezi veruju da skandal sa poverljivim dokumentima neće igrati glavnu ulogu u Bajdenovim težnjama 2024. godine, neki politički insajderi rekli su za Foks njuz digital da to još uvek nije idealna situacija za predsednika koji traži reizbor, posebno kada otvara Bajdena do GOP napada.

- Nikad nije dobro kada je imenovan specijalni tužilac. To definitivno nije mesto na kome bih želeo da budem dok pokušavamo da sastavimo delove kampanje za reizbor - rekao je demokratski strateg i veteran predsedničkih kampanja, koji koji je tražio da ostane anoniman.

Kevin Voling, demokratski strateg, rekao je da ne misli da će dokumenti uticati na Bajdenovu odluku da se ponovo kandiduje.

- Mislim da je predsednik, na osnovu onoga što sam video i čuo, odlučio da pobegne, i jasno je da je znao da će to verovatno biti problem kada su dokumenti predati prošle jeseni, bio je dole sa svojom porodicom na Karibima. A sve ukazuje na to da se kandiduje za funkciju i da planira da trči snažno i pobedi. Tako da mislim da ovo uopšte neće uticati na njegovo razmišljanje o 2024. -  rekao je Voling.

Republika

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Džo Bajden izbori

Bred Vudhaus, demokratski strateg, rekao je za Foks njuz da će "pogrešno postavljeni" poverljivi dokumenti biti problem 2024.

- Ne mislim da će pristup predsednika Bajdena iz udžbenika da pravilno postupa sa otkrivanjem izgubljenih dokumenata imati bilo kakav uticaj na njegov reizbor ako odluči da se kandiduje - rekao je Vudhaus, dodavši da se kontroverza ne može porediti sa kontroverzom pronađenih dokumenata u Trampovom domu.

- Razlika između to dvoje je jabuka i trule pomorandže - istakao je.

Iako nema zvanične kandidature, i sam Bajden je najavio da će učestvovati u trci za predsednika naredne godine.

- U ovoj fazi, ne mislim da će ovaj skandal sam sprečiti predsednika Bajdena da nastavi sa drugim mandatom, ali to slabi jednu od njegovih primarnih linija napada na bivšeg predsednika Trampa ako je kandidat za GOP. Najveći rizik za demokrate je da bi to moglo demoralisati njihove glasače, posebno ako istraga Ministarstva pravde eskalira - rekao je Đankarlo Sopo, republikanski strateg, za Foks njuz.

Kolin Rid, republikanski strateg, rekao je da je Bajden uručio GOP moćan politički poklon.

- Samo pitajte bivšu predsednicu Hilari Klinton kako pitanja o pogrešnom rukovanju poverljivim informacijama mogu da utiču na izglede kampanje. To je neideološko pitanje koje odjekuje glasačima širom spektra. Bajdenova sposobnost da prebrodi oluju će odrediti ne samo izglede za njegovu Šanse 2024, ali i ostatak njegovog prvog mandata - istakao je Rid.

Henk Šeinkopf, strateg demokratske kampanje, rekao je da u potpunosti očekuje da republikanci koriste Bajdenovu istragu poverljivih dokumenata kao municiju.

- To zavisi od količine i zavisi od sadržaja dokumenata. Ali ono što radi je da pojačava zvuk smeha u Mar-a-Lagu jer samo smanjuje, za mnoge ljude, ljutnju zbog Trampa i njegovih dokumenata i olakšava Bajdenu da bude kritikovan - rekao je Šeinkopf o tekućoj istrazi o dokumentima pronađenim u rezidenciji bivšeg predsednika Donalda Trampa u Mar-a-Lagu i dodao da je to republikance osnažilo, a demokrate učinilo ranjivim.

Nekoliko dana nakon što su u Bajdenovom domu pronađeni dodatni poverljivi materijali, državni tužilac Merik Garland je imenovao specijalnog tužioca da istraži situaciju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading