AFERA KORVETA! Oglasio se Bajdenov kabinet: Poverljivi dokumenti su "NENAMERNO IZGUBLJENI"!

Autor:

Svet

15.01.2023

09:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi poverljivi dokumenti pronađeni su u Bajdenovoj rezidenciji u četvrtak.

AFERA KORVETA! Oglasio se Bajdenov kabinet: Poverljivi dokumenti su "NENAMERNO IZGUBLJENI"!

Foto: Tanjug/AP

S obzirom na to da se predsednik Džo Bajden suočava sa ispitivanjem svog rukovanja poverljivim dokumentima, Bela kuća je u četvrtak saopštila da je uverena da će nezavisna revizija pokazati da su dokumenti „nenamerno izgubljeni“.

Predsednik Bajden je u četvrtak ujutru potvrdio da je dokument sa poverljivim oznakama iz vremena kada je bio zamenik predsednika pronađen u njegovoj ličnoj biblioteci, zajedno sa drugim dokumentima pronađenim u garaži njegovog doma u Vilmingtonu u Delaveru, gde je čuvao svoju korvetu.

Takođe, u ponedeljak je otkrivena još jedna grupa poverljivih dokumenata u kancelariji njegovog bivšeg instituta u Vašingtonu, prenosi Foks njuz.

Republika

Foto: Ap photo

Džo Bajden

Državni tužilac Merik Garland imenovao je u četvrtak Roberta Hura, bivšeg američkog tužioca u Merilendu koga je imenovao Tramp, za specijalnog tužioca za istragu dokumenata.

Ričard Zauber, specijalni Bajdenov savetnik, rekao je da predsednik „ozbiljno shvata poverljive informacije i materijale“.

- Sarađivali smo od trenutka kada smo obavestili Nacionalni arhiv da je pronađen mali broj dokumenata i nastavićemo da sarađujemo. Blisko smo sarađivali sa Ministarstvom pravde tokom celog pregleda i nastavićemo tu saradnju sa Specijalnim tužiocem - naveo je Zauber u saopštenju i odao:

- Uvereni smo da će detaljan pregled pokazati da su ovi dokumenti nenamerno izgubljeni, a predsednik i njegovi advokati su odmah reagovali kada su otkrili ovu grešku. -

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden

Bajdenovi advokati pronašli su prvi set dokumenata u zaključanom ormanu u kancelarijama Bajden Pen centra u Vašingtonu 2. novembra, neposredno pred izbore na sredini mandata, ali su taj razvoj događaja javno otkrili tek u ponedeljak.

Zauber je rekao da su, nakon što su Bajdenovi lični advokati pronašli početne dokumente, ispitali druge lokacije na koje je dokumentacija mogla biti poslata nakon što je Bajden napustio potpredsedništvo 2017.

Predsednik SAD nije rekao kada su najnoviji dokumenti pronađeni u njegovoj kući, samo da je pregled potencijalnih skladišnih lokacija od strane njegovih advokata završen u sredu uveče.

Zauber je rekao da je "mali broj" papira sa poverljivim oznakama pronađen u skladištu u Bajdenovoj garaži u Vilmingtonu, a jedan dokument se nalazio u susednoj prostoriji. Bajden je kasnije otkrio da je druga lokacija bila njegova lična biblioteka.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden

Garland je rekao da su Bajdenovi advokati pronašli dokumente u garaži u Vilmingtonu 20. decembra i da su agenti Federalnog istražnog biroa preuzeli starateljstvo nad njima ubrzo nakon toga. Ministarstvo pravde je tek u četvrtak obavešteno o poslednjem pronalasku Bajdenovih advokata.

Imenovanje još jednog specijalnog savetnika za istragu postupanja sa poverljivim dokumentima je izuzetan obrt događaja, pravno i politički, za Ministarstvo pravde koje je provelo mesece u potrazi kako bi zadržali bivšeg predsednika Donalda Trampa kome je više od 300 dokumenata sa oznakama "poverljivo" pronađeno na imanju na Floridi.

Otkriće da je Bajdenov tim otkrio dodatne poverljive dokumente došlo je nekoliko sati nakon što je sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer izbegla pitanja o Bajdenovom postupanju sa poverljivim informacijama.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden

Ona je u sredu rekla da je Bela kuća posvećena rešavanju ovog pitanja na „pravi način“, ukazujući na neposredno obaveštenje Bajdenovog ličnog advokata nacionalnom arhivu.
Ali Žan-Pjer odbila je da kaže kada je i sam Bajden obavešten, da li postoje još neki poverljivi dokumenti koji se potencijalno nalaze na drugim nedozvoljenim lokacijama ili zašto je Bela kuća čekala više od dva meseca da otkrije prvobitne pronađene dokumente.

Bajden je rekao da je bio „iznenađen kada je saznao da postoje bilo kakve vladine evidencije koje su tamo odnete u tu kancelariju“, ali su njegovi advokati „uradili ono što je trebalo da urade“ kada su odmah pozvali Nacionalnu arhivu.

Bajden je 2022. osramotio Trampa kao „neodgovornog“ zbog rukovanja poverljivim dokumentima pronađenim u njegovom domu u Mar-a-Lagu na Floridi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading