OVO ĆE BITI NAJTEŽI ISPIT ZA PUTINA I KREMLJ! Kako god da se završi rat u Ukrajini, RUSIJA ĆE SE SUOČITI SA GORUĆIM PROBLEMOM!

Autor:

Svet

19.10.2022

09:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruska Federacija i njen predsednik Vladimir Putin suočiće se rapidnim opadanjem stanovništva kako god da se okonča rat u Ukrajini.

OVO ĆE BITI NAJTEŽI ISPIT ZA PUTINA I KREMLJ! Kako god da se završi rat u Ukrajini, RUSIJA ĆE SE SUOČITI SA GORUĆIM PROBLEMOM!

Foto: Tanjug/AP

Ovo je opšti zaključak opsežne analize Blumberga koji pokazuje da će Kremlj imati poteškoće da održi, uprkos brojnim naporima, demografsku ravnotežu u zemlji.

- Više je razloga za to. Jedan deo stanovništva preminuo je u ratu protiv Ukrajine. 300.000 rezervista mobilisano je za nove borbe, a kako se radi o slabo utreniranim vojnicima mnogi ih gledaju kao "topovsko meso". Mnogi su i pobegli u strahu od mobilizacije, ekonomske nestabilnosti usled sankcija i ratnih razaranja. Sve to Rusiju je dramatično pogodilo, pa se procenjuje da je broj stanovnika znatno manji nego pre - navodi se u analizi Blumberga.

Demografska kriza u Rusiji počela je još devedesetih, raspadom Sovjetskog saveza, kada je počeo pad nataliteta, što je Putin svojim saradnicima postavio kao jedan od zadataka na kojima treba prioritetno raditi.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

- Ali, stvari su se sada okrnule. Rusija se suočava sa "potpunom demografskom olujom" - navodi Aleksej Raška, ruski demograf.

Procene su govorile da će do 2030. Rusija imati oko 400.000 manje stanovnika.

Nova istraživanja, međutim, navodi Blumberg, govore da će Rusija već u sledećoj godini imati 1,2 miliona manje novorođenih, što je najveći pad nataliteta u novijoj istoriji.

Analitičari vjeruju da će obveza mobilizacije na to dodatno utjecati.

- Demografska katastrofa pogađa Rusiju jer je situacija u ekonomije sve gora. Ruski ekonomski rast sada se procenjuje na svega 0,5 odsto, dok je ranije bio procenjen na 2,5 odsto. Svemu doprinosi i loša demografska situacija u ukrajinskim područjima koje Putin želi (ili već jeste) preuzeo - piše Bloomberg.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading