VLADIMIR VLADIMIROVIČ MORA DA ODE! Američki jastreb traži puč u Kremlju na Putinov rođendan: SAD JE PRAVO VREME I NE KOŠTA MNOGO!

Autor:

Svet

07.10.2022

09:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon pokliča "Asad mora da ode", koji je svojevremeno obelodanio bivši predsednik SAD Barak Obama, lansiran je i poklič "Putin mora da ode".

VLADIMIR VLADIMIROVIČ MORA DA ODE! Američki jastreb traži puč u Kremlju na Putinov rođendan: SAD JE PRAVO VREME I NE KOŠTA MNOGO!

Foto: Tanjug/AP

Džon Bolton, bivši savetnik američkog predsednika Donalda Trampa, ovdašnjoj javnosti poznat kao jedan od najvatrenijih zagovornika promene režima na Kubi, Venecueli i Iranu, lansirao je poklič: "Putin mora da ode" i nagovestio pravce u kojima bi mogla da deluje i zvanična politika Bele kuće pod vođstvom Džo Bajdena u narednom periodu.

Trampov jastreb, kako je Bolton često nazivan u svetskim, regionalnim i domaćim medijima pre njihovog razlaza 2019. godine, objavio je autorski tekst za portal 19fortyfive.com u kojem je naveo da je pravi trenutak za smenu režima u Rusiji.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Zalaže se za svrgavanje Putina: Džon Bolton

Bolton, čija se reč uprkos svemu pažljivo sluša u krugovima koji donose odluke u Vašingtonu, bez obzira na to da li je u Beloj kući demokratska ili republikanska administracija, članak je otvorio podsećajući na Bajdenove reči izgovorene u martu 2022. godine da "Putin ne može da ostane na vlasti".

Ta izjava, mada kasnije revidirana i drastično ublažena rečima ministara spoljnih poslova Entonija Blinkena da će "vlast u Rusiji birati građani Ruske Federacije", poslužila je Boltonu da ponovo u centar svetske javnosti lansira temu smene šefa Kremlja "iznutra". 

Ceo režim mora da ode

Članak, sasvim je zanimljivo, objavljen je dan pre nego što će Putin napuniti 70. godina, a u centralnoj Boltonovoj tezi ističe se da "nema dugoročne perspektive za mir u Evropi bez promene režima u Rusiji".

Republika

Foto: Tanjug/AP

Policija na protestu u Moskvi

Prema Boltonovim rečima, međutim, neće biti dovoljno samo to da Putin ostane bez fotelje u Kremlju, već naprotiv - "ceo režim mora da ode".

- Pažljivo pomaganje ruskim disidentima u pokušaju da promene režim može biti samo odgovor. Kada se koherentnost i solidarnost režima razbiju, promena je moguća - navodi u autorskom tekst Boltona.

Koliko je, međutim, takva opcija realna?

Republika

Foto: Tanjug/AP

Amerikanci bi rado da mu vide leđa: Vladimir Putin

Odgovor na ovo krucijalno pitanje iznosi se u navedenom članku u jednoj rečenici.

- Prepreke i neizvesnosti koje blokiraju promenu ruskog režima su značajne, ali nisu nepremostive - navodi se, a ta teza dalje se razrađuje na način koji bi mogao da ukaže na put kojim će se dalje kretati zvanična politika Vašingtona.

Bes i očaj

- Unutar ruskih vojnih i obaveštajnih struktura postoji šok, bes, sramota i očaj zbog učinka Moskve pre i tokom aktuelne invazije na Ukrajinu. Kao i u mnogim državnim udarima u zemljama trećeg sveta, vođstvo za promenu režima neće doći od najviših zvaničnika i koji su previše lično uložili u Putinov režim, niti iz redova službenika ili nižih birokrata - podvlači se u analizi i dodaje da bi smena celokupnog rukovodstva Kremlja mogla da krene od pukovnika i generala sa jednom zvezdicom i njihovih kolega iz civilnih službi.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Nezadovoljstvo Rusa odlukom Putina da proglasi delimičnu mobilizaciju

- Cilj takve operacije morao bi da bude prelazna vlada, koja mora bi morala da spremi formiranje novog Ustava. Sama ova faza je veoma rizičan posao, ali neizbežan s obzirom na trenutne unutrašnje političke strukture Rusije - kaže se u članku.

Kako se dalje u tekstu objašnjava, finansijska podrška disidentima, posebno imajući u vidu ruske ekonomske uslove, ne mora čak ni biti u visokim iznosima.

- Ono što Vašington javno kaže o promeni režima trebalo bi da bude usklađeno sa disidentima i drugim stranim saveznicima. Čuvanje naših radnji u tajnosti možda je nemoguće, ali verovatno nema potrebe da ih teramo - podvlači se u tekstu.

"Partizansko podzemlje"

Da Boltonove ideje nisu tek teorijski koncepti, već i da se na planu svrgavanja Putina aktivno radi svedoče i reči naslednika utamničenog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog koji su nedavno pozvali na formiranje "partizanskog podzemlja" i agresivan otpor delimičnoj mobilizaciji.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Najpoznatiji ruski opozicionar: Aleksej Navaljni

Vreme je da obnovimo našu mrežu za borbu protiv mobilizacije i rata. Za to treba koristiti sva raspoloživa sredstva, uključujući i formiranje "partizanskog podzemlja" i sabotaže rada vojnih kancelarija širom Rusije - rekao je Ivan Ždanov, bivši direktor Navalnijeve fondacije za borbu protiv korupcije, u video snimku koji je na društvenim mrežama objavio šef kabineta Navaljnog Leonid Volkov, o čemu je Republika već pisala.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading