NASLEDNICI NAVALJNOG SPREMAJU REVOLUCIJU: Formira se "partizansko podzemlje", kreće sabotaža mobilizacije! (FOTO)

Autor:

Svet

05.10.2022

08:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Saradnici utamničenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog spremaju revoluciju u Ruskoj Federaciji na talasu nezadovoljstva izazvanog odlukom ruskog predsednika Vladimira Putina da proglasi delimičnu mobilizaciju.

NASLEDNICI NAVALJNOG SPREMAJU REVOLUCIJU: Formira se "partizansko podzemlje", kreće sabotaža mobilizacije! (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Žestoki udari ukrajinske vojske pre svega u Hersonskoj oblasti i ruski gubici ključnih uporišta poput grada Limana, kao i rastuće nezadovoljstvo izazvano proglašenjem delimične mobilizacije tokom kojih će 300.000 novih regruta biti poslato na front, dali su vetar u leđa kritičarima Kremlja, pre svega naslednicima utamničenog opozicionara Alekseja Navaljnog, koji u posrnuloj mašineriji Kremlja vide šansu da Putinovom režimu zadaju udarac od kojeg bi se šef Kremlja i njegovi saradnici teško oporaviti.

- Vreme je da obnovimo našu mrežu za borbu protiv mobilizacije i rata - rekao je Ivan Ždanov, bivši direktor Navalnijeve fondacije za borbu protiv korupcije, u video snimku koji je na društvenim mrežama objavio šef kabineta Navaljnog Leonid Volkov.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Kako piše "Moskov tajms", medij izrazito nenaklonjen Kremlju i Vladimiru Putinu, politička mreža Navaljnog u jednom trenutku imala je 50 regionalnih ćelija širom Rusija, a raspuštena je nakon što je prošle godine moskovski sud organizaciju Navaljnog proglasio "ekstremističkom".

Ohabrani sveopštim otporom prema delimičnoj mobilizaciji u Rusiji, Volkov i Ždanov, koji žive u egzilu kako bi izbegli hapšenje, najavili su da se mreža ponovo otvara kako bi se borila protiv rata u Ukrajini.

U video poruci Volkov je najavio da će se koristiti sva raspoloživa sredstva uključujući i formiranje "partizanskog podzemlja" i sabotaže rada vojnih kancelarija širom Rusije.

- Putin je doneo rat i patnju svakoj ruskoj porodici u svakom domu - rekao je Volkov u snimku.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Aleksej Navaljni

Prema njegovim rečima, borba protiv Kremlja može poprimiti različite oblike, pa čak i esktremne.

- Možete širiti informacije, pružati pravnu pomoć, volontirati ili sabotirati rad vojnih kancelarija - rekao je Volkov.

Podsetimo, nakon gušenja Kremlja protiv ruske parlamentarne opozicije tokom protekle decenije, Navaljnijev pokret je postao najmoćnija ruska opoziciona snaga.

Uprkos tome što je odslužio devetogodišnju zatvorsku kaznu po optužbama koje njegovi saveznici nazivaju izmišljenim, Navaljni je bio jedan od onih koji su se najviše protivili invaziji na Ukrajinu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading