EVO ŠTA JE MONTREALSKI PROTOKOL i kakve veze ima sa time što se RUPA U OZONSKOM OMOTAČU SMANJUJE

Autor:

Svet

04.10.2022

22:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čuveni glumac Leonado Dikaprio skrenuo pažnju na to da se nakon kataklizmičnih najava o uništenju ozonskog omotača, isti oporavlja.

EVO ŠTA JE MONTREALSKI PROTOKOL i kakve veze ima sa time što se RUPA U OZONSKOM OMOTAČU SMANJUJE

Foto: NASA

- Krajem 80-ih čulo se upozorenje naučnika širom sveta; ozonski omotač, koji štiti Zemlju od štetnih sunčevih zraka, imao je rupu u sebi. Bez blagovremene intervencije vlada i pojedinaca širom sveta, rezultati bi bili katastrofalni. Septembra 1987. godine, u cilju suzbijanja ovog kataklizmičnog događaja, svih 197 strana u Ujedinjenim nacijama potpisalo je Montrealski protokol o smanjenju emisije hemikalija koje su doprinele stvaranju rupe u ozonskom omotaču - napisao je na svojoj Instagram stranici Dikaprio i naveo da se situacija znatno poboljšala zahvaljujući tome.

Glumac je poznat kao veliki borac za zaštitu životne sredine i kao neko ko dosledno skreće pažnju na goruća pitanja u svetu.

- Do danas, ovo je jedini put u istoriji da je sporazum jednoglasno učestvovao. Sada, skoro 40 godina kasnije, NOAA organizacija je zaključila da ta rupa postaje sve manja i manja kako godine prolaze i, ako se nastavi sadašnjim tempom, rupa u ozonskom omotaču će se zatvoriti oko 2070. godine - podelio je Leonardo sa svojim pratiocima na Instagramu.

Montrealskim protokolom nastojalo se obustaviti korištenje spojeva koji štetno utiču na ozonski omotač i stvaraju ozonske rupe. Sam je protokol hvaljen kao primer uspešne međunarodne saradnje i jedan je od najuspješnijih, ako ne i najuspješniji međunarodni sporazum.

Protokol je do danas uspešno ispunio svoje ciljeve i nastavlja štititi ozonski omotač.

Dva ugovora o ozonu ratificiralo je 197 strana (196 država i Evropska unija), što ih čini prvim univerzalno ratifikovanim ugovorima u istoriji Ujedinjenih nacija. 

Ovi istinski univerzalni ugovori su, takođe, bili izvanredni po svrsishodnosti procesa kreiranja politike na globalnom nivou, gde je prošlo samo 14 godina između otkrića osnovnog naučnog istraživanja (1973.) i međunarodnog sporazuma potpisanog (1985. i 1987.)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading