ILON MASK PREŠAO IGRICU: Predložio preuzimanje Tvitera po PUNOJ ceni od 44 milijarde dolara

Autor:

Svet

04.10.2022

18:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ilon Mask ponovo predlaže da kupi Tviter uz svoju prvobitnu ponudu od 54,20 dolara po akciji, nakon što je pokušao da odustane od dogovora u nizu zbog neželjenih naloga, i samo nekoliko nedelja pre nego što je trebalo da ode na sud da reši spor.

ILON MASK PREŠAO IGRICU: Predložio preuzimanje Tvitera po PUNOJ ceni od 44 milijarde dolara

Foto: Tanjug/AP

Ilon Mask

Trgovanje akcijama je zaustavljeno u utorak pošto su se pojavile vesti o njegovoj ponudi i povećale cenu akcija kompanije za 13 odsto. Maskova prvobitna ponuda u aprilu bila je da kupi kompaniju za 44 milijarde dolara - 38 odsto više od onoga što je tržište reklo da vredi u to vreme.

Ali nakon nekoliko meseci tumaranja, pokušao je da odustane od dogovora u julu, navodeći kao razlog Tviterovo očigledno odbijanje da preda dovoljno informacija o tome koliko je neželjenih i bot naloga aktivno na sajtu.

Tviter ga je tužio zbog pokušaja da se povuče i dve strane je trebalo da se bore na građanskom suđenju za samo nekoliko nedelja. Novi predlog od utorka označava kraj tog spora, iako je nejasno šta je navelo Ilona Maska da promeni mišljenje.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ilon Mask

On će sada verovatno biti vlasnik kompanije kroz nekoliko dana, rekli su izvori koje prenosi CNBC. Došlo je za nekoliko dana nakon što je super agent Ari Emanuel, jedan od Maskovih prijatelja, pozvao Tviter da se nagodi sa njim pre datuma suđenja.

Holivudski titan Emanuel je nedavno kontaktirao Egona Durbana, člana Tviterovog odbora, pozivajući ga da okonča spor.

Emanuel je prijatelj i sa Maskom i sa Durbanom, koji je u upravnom odboru njegove kompanije Endeavour. Maskovo povlačenje iz sudske bitke signalizira iznenađujući kraj višemesečne sage.

U aprilu je Mask objavio da je najveći akcionar Tvitera, da poseduje 9,2 odsto kompanije. Zatim je predložio kupovinu kompanije, govoreći javno o tome koliko je postao umoran od njene pristrasnosti i njenog gušenja slobode govora.

Usledili su meseci trzanja i zamaranja, a zaposleni na Tviteru su bili dovedeni do kraha pri pomisli da će nepredvidivi Mask postati njihov novi šef.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Tviter

Međutim, u julu je Teslin milijarder najavio da želi da odustane od posla. Rekao je da je zahtevao da mu se pokaže koliko je bot naloga aktivno na sajtu, a da je Tviter to odbio.

Tviter ga je potom tužio, tvrdeći da ne može tako iznenada da odustane od dogovora i optužujući ga za opšte, nepromišljene ispade.

- Od samog početka, zahtevi optuženih za informacije bili su osmišljeni da pokušaju da ponište dogovor. Maskovi sve čudniji zahtevi ne odražavaju istinsko ispitivanje procesa na Tviteru, već kampanju vođenu parnicama u pokušaju da se stvori evidencija o nesaradnji sa Tviter-ove strane - rekli su advokati kompanije u julu.

Obe strane je trebalo da izađu na suđenje u Delaveru 17. oktobra. Maskov haotičan pokušaj preuzimanja dogodio se šest meseci nakon što je dugogodišnji izvršni direktor Tvitera, Džek Dorsi, objavio da se povlači. Zamenio ga je Parag Agraval.

Prošle nedelje, sudski dokumenti otkrili su kako je Dorsi od početka podržavao Maskovo preuzimanje. Takođe su pokazali kako su on i Agraval pokušali da postignu zajednički jezik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading