PRATITE UŽIVO UDAR LETELICE U ASTEROID: NASA vežba odvraćanje nebeskog tela od ZEMLJE! Evo pri kojoj brzini će se to odviti (FOTO/VIDEO)

Autor:

Svet

25.09.2022

14:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

NASA će namerno "zabiti" svoju letelicu u asteroid kako bi pokušala da mu promeni smer, a o tome kada možemo svedočiti ovom iskoraku u nauci, govorila je astrofizičarka Tijana Prodanović na svom TikTok kanalu i na Instagramu.

PRATITE UŽIVO UDAR LETELICE U ASTEROID: NASA vežba odvraćanje nebeskog tela od ZEMLJE! Evo pri kojoj brzini će se to odviti (FOTO/VIDEO)

Foto: Profimedia

asteroid

Tijana Prodanović, doktorka astrofizike, sa Univerziteta u Ilinoisu, bivša je redovna profesorka na PMF-u u Novom Sadu. Takođe radi u startap firmi koja se bavi primenjenom fizikom i veštačkom inteligencijom, ali je velika zvezda društvenih mreža, budući da na njima iznosi malo poznate činjenice o svemiru.

Ovoga puta, Prodanovićeva je podelila sa svojim pratiocima na Instagramu da mogu uživo pratiti tzv. DART misiju, koja se odnosi na direktan udar letelice NASA u asteroid, a sa namerom da skrene njegovu putanju.

Republika

Foto: Youtube printscreen

Tijana Prodanović

- Dart misija koja je lansirana prošle godine biće prvi test čovečanstva da skrene sa puta neki asteroid. Radi se o Demorfosu, prečnika 170 m, koji kruži oko većeg asteroida Didimosa, prečnika 780 metara - objašnjava ova astrofizičarka.

Kako dalje navodi, ovi asteroidi su predaleko od Zemlje i zbog toga je izbor pao baš na njih, kad je reč o ovom "eksperimentu" naučnika NASA.

- Oba asteroida nam ne prete, nalaze se na 10 miliona kilometara od zemlje, što je 30 puta dalje nego što se nalazi Mesec. Dart je kinetički impaktor, što znači da treba brzinom 24.000 km na sat da se sudari sa Demorfosom i da ga skrene sa puta - zaključuje Prodanović.

Kako dalje informiše Prodanovićeva, preko kamere koja će uživo snimiti ovaj udar, moći ćemo da vidimo kako se to dešava iz sekunde u sekund, a sve će početi 27. septmebra u 01.14 ujutru.

Dosta se polemisalo o svrsi Dart misije, i tome da li se na ovakav način "izaziva sudbina", ali naučnici su uveravali da je ovaj poduhvat potpuno bezbedan, ali značajan za buduće situacije u kojima bi Zemlja morala da se odbrani od udara asteroida.

- Veći asteroidi udarali su u našu planetu u prošlosti. To je prirodan proces i događaće se u budućnosti. Želimo da možemo da zaustavimo najopasnije od njih. Problem je što nikada do sada nismo testirali tehnologiju koja će biti potrebna za takav poduhvat. To je svrha projekta DART - rekao je astronom Alan Ficsimons sa Univerziteta Queen's Belfast.

Letelica DART lansirana je prošlog novembra.

Nakon detaljne analize putanje asteroida nakon sudara naučnici smatraju da će dobiti bolji uvid u metodu odvraćanja asteroida, odnosno zaštitu Zemlje u slučaju takve "svemirske nepogode".

Udarci većih asteroida i kometa su u prošlosti veoma uticali na život našeg planeta. Najpoznatija takva katastrofa dogodila se prije 66 miliona godina kada je 10 km širok asteroid udario na područje današnjeg poluostrva Jutakan u Meksiku. Udar je izazvao eksploziju koja je imala energiju nekoliko milijardi atomskih bombi i uništio 75% svih biljnih i životinjskih vrsta, uključujući sve kopnene dinosauruse.

Naučnici smatraju da je binarni sistem Didimos savršeno mesto za testiranje preusmeravanja putanje asteroida. Radi se o objektu koji prolazi blizu Zemlje, ali čija putanja nije usmerena prema našoj planeti, što znači da testiranje ne bi trebalo da pođe po zlu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading