DA LI ĆE SE ISTORIJA ISPISATI DANAS? NASA ponovo pokušava da lasira raketu na Mesec!

Autor:

Svet

03.09.2022

06:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američka svemirska agencija NASA pokušaće još jednom, uz povoljne vremenske prognoze i nakon otklonjenih tehničkih poteškoća, da u narednim satima lansira na Mesec svoju najmoćniju raketu ikada ,"Spejs lonč sistem".

DA LI ĆE SE ISTORIJA ISPISATI DANAS? NASA ponovo pokušava da lasira raketu na Mesec!

Foto: Printscreen/Youtube/NASA Live: Official Stream of NASA TV

LAnsiranje Artemis 1

Poletanje misije Artemis I bez posade zakazano je za 14:17 časova po lokalnom vremenu iz svemirskog centra Kenedi na Floridi, uz mogućnost odlaganja do dva sata ako bude potrebno, prenosi Bi-Bi-Si.

Cilj letelice visoke 100 metara biće da baci kapsulu u pravcu Meseca, nešto što se nije desilo od završetka projekta Apolo 1972.

Ako se misija nastavi danas, kapsula Orion fiksirana na vrhu rakete provešće 37 dana u svemiru, kružeći oko Meseca s udaljenosti blizu 100 kilometara.

Artemis I je probni let u svemir bez posade, ali ako u misiji sve bude po planu, onda će Artemis II, za koji se očekuje da bude lansiran 2024. godine, sasvim sigurno nositi ljude.

NASA je prvi put u ponedeljak pokušala da pošalje misiju Artemis I na Mesec sa Zemlje, ali je lansiranje odloženo, kako zbog vremenskih problema, tako i tehničkih koje je morala u međuvremenu da otkloni. U početku se činilo da je jedan od četiri glavna motora rakete previše vruć, iako se ispostavilo da je to samo očitavanje "lošeg senzora", saopštila je NASA, navodi BBC.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading