NUKLEARNE PROBE U NEVADI? Misteriozne pečurke izazvale histeriju!

Autor:

Svet

04.10.2022

19:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oblak u obliku pečurke, poput onih koji se formiraju pri aktivaciji nuklearnog oružja pojavi ose u Nevadi, državi poznatoj po nuklearnim probama, te su izazvali pravu zabrinutost kod građana ove države na zapadu SAD.

NUKLEARNE PROBE U NEVADI? Misteriozne pečurke izazvale histeriju!

Foto: Tviter printscreen

Ogromni oblak pojavio se u Nevadi, državi poznatoj po nuklearnim probama, koje su aktuelne u ovoj zemlji još od 1950. godine, kada je SAD ovu teritoriju prilagodio probama.

Već u drugoj polovini 20. veka, ova država je razvila program u okviru kog je testirano na stotine bombi.

Testiranje nuklearnog oružja odnosi se na eksperimente koje izvodi vojska ili vlada neke države kako bi utvrdila učinkovitost i razornu moć nuklearnog oružja.

Testovi otkrivaju kako ta oružja funkcioniraju pod različitim okolnostima te kako se strukture ponašaju kada se nađu u radijusu eksplozije. Takođe, nuklearno testiranje je često bio dokaz vojne i naučne snage neke države, radi potrebe zastrašivanja suparnika, te su stoga i mnogi testovi bili političke prirode.

Zbog toga ne čudi što su stanovnici Nevade pomislili kada su ugledali ogromni oblak na horizontu da se desila još jedna nuklearna proba.

Stanovnici Las Vegasa u Nevadi nisu nikada protestovali protiv testova: zato što nisu imali pojma o opasnostima koje im prete, ali i zbog toga što su mnogi radili na poligonu za testiranje nuklearnog oružja. Osim toga, doživljavali su bombu kao dar s neba.

Štampani su kalendari koji najavljuju nuklearne testove kako bi turisti znali kada da dođu. Hoteli su organizovali “Bomba žurke” i služili “Atomske napitke”. Čak je organizovan izbor za “Mis atomsku bombu”. Las Vegas se reklamirao kao “Atomski grad”. Bomba je bila najbolje što je moglo da se desi Las Vegasu - rekao je svojevremeno vlasnik kockarnice Beni Binion.

Danas na obodu Las Vegasa postoji Muzej koji podseća na to vreme. Protesti se odavno organizuju. Pre nekoliko godina u blizini grada trebalo da bude podignuto skladište nuklearnog otpada, ali je to sprečio tadašnji predsednik Barak Obama.

- Kada živite u gradu koji je 65 milja udaljen od teritorije na kojoj se vrše nuklearne probe, onda su oblaci čudnog oblika stresni - napomenuo je jedan korisnik Tvitera, koji je podelio čudnu fotografiju.

 

 

Drugi su na Tviteru objašnjavali da je reč o prirodnom fenomenu, koji je izazvao neverovatnu paniku kod ljudi koji su ga uočili.

 

 

- Na Nevadu je bačena nuklearka - bila je još jedna vrsta komentara koji su preplavili društvene mreže.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
***

04.10.2022 21:07

Ne razumem zašto probaju, pa oni su jedina država koja je bacila nuklearnu na žive ljude i tako obezbedila da ih se svi plaše narednih 100 godina