Marokanca čeka 116 godina zatvora zbog SAJBER KRIMINALA: FBI ga uhvatio na delu!

Autor:

Svet

02.08.2022

15:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuskom studentu u SAD preti 116 godina zatvora.

Marokanca čeka 116 godina zatvora zbog SAJBER KRIMINALA: FBI ga uhvatio na delu!

Foto: Tanjug/AP

Student informatike Sebastijan Raul (21) uhapšen je po povratku sa odmora na aerodromu Rabat u Maroku. Prema OBS-u, Raul se trenutno nalazi u pritvoru u zatvoru Tiflet 2 u Maroku.

Raul je već nekoliko meseci na vidiku FBI. On je osumnjičen da je „jedan od važnih članova“ hakerske grupe ShiniHunters, koju američke vlasti predstavljaju kao „produktivne sajber kriminalce“.

ShiniHunters je postao poznat u proleće 2020. godine, kada je grupa stavila na prodaju u mračnoj mreži oko 200 miliona ukradenih podataka nakon hakovanja IT sistema mnogih kompanija širom sveta.

Foto: pixabay.com

Haker/Ilustracija

SAD zahtevaju Raulovo izručenje pod optužbom za „zaveru za vršenje elektronske prevare“, „elektronsku prevaru“ i „krađu identiteta“. Prema istrazi FBI-ja, zločini su mogli biti počinjeni sa francuskih i marokanskih IP adresa koje bi mogle biti povezane sa Sebastijanom Raulom. Američki istražitelji su takođe dobili pristup postovima na forumu koji se pripisuju Raulu, u kojima je delio informacije o ukradenim podacima.

U Sjedinjenim Državama, Sebastijan Raul se suočava sa 116 godina zatvora zbog postupaka koji mu se pripisuju. Prema rečima Sebastijanovog oca, Raul negira sve optužbe i tvrdi da su njegovi računi korišćeni bez njegovog znanja.

- Zahtev za premeštaj studenta u Sjedinjene Države je zapravo doživotna robija koja je zabranjena članom 3 EKLJP (Evropske konvencije o ljudskim pravima) - rekao je Raulov advokat Filip Ohajon.

Prema rečima advokata, u Francuskoj Raul može da dobije najviše 5 godina zatvora, pa je Ohajon tražio izručenje studenta Francuskoj. Tužilac Republike Epinal (Francuska) je 29. jula 2022. primio zahtev advokata i uskoro će odlučiti o sudbini Sebastijana Raula, piše cobalstrike.com

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading