Skot Riter: Tramp je bio remetilačka sila! Postavio je pitanja koja nijedan predsednik pre nije i zahtevao odgovore koji su izazivali nelagodu establišmenta

Autor:

Svet

02.08.2022

10:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ekskluzivno za Aktuelnosti Happy TV intervju sa bivšim obaveštajcem američkih marinaca, bivšim inspektorom za UN za naoružanje u Iraku, bivšim američkim inspektorom za nuklearno oružje u Sovjetskom Savezu i verovatno najistaknutijim vojno - političkom analitičarem specijalne vojne operacije koja se trenutno dešava u Ukrajini, Skotom Riterom.

Skot Riter: Tramp je bio remetilačka sila! Postavio je pitanja koja nijedan predsednik pre nije i zahtevao odgovore koji su izazivali nelagodu establišmenta

Foto: AP/Evan Vucci

Skot Riter je razgovarao sa politikologom Aleksandrom Pavićem.

Između ostalog, jedan deo intervjua posvećen je ulozi Trampa i tome da li je on smetao establišmentu.

Da li je Tramp poremetio ovaj spoljnopolitički konsenzus? Da li im je zato toliko smetao? Jer je govorio da je NATO zastareo, čak i razmišljao o povlačenju iz NATO-a, govorio o Americi na prvom mestu umesto kao o nekakvom globalističkom policajcu. Da li je Tramp to pomalo poremetio, i da li je zbog toga izazvao toliku uzbunu među njima? 

- Vidi, ima mnogo stvari koje bi se moglo reći za Donalda Trampa, i dobrih i loših. U današnjoj Americi su ljudi najpre usresređeni na one loše. Ali kada je reč o vojnoj i nacionalnoj bezbednosti, on je bio remetilačka sila. I, s obzirom na su Sjedinjene Države sebe vodile i u moralni i u finansijski bankrot kroz finansiranje NATO-a i svih tih nedelotvornih saveza, beskrajni sukob u Avganistanu i glib u Iraku, Tramp je došao i jednostavno rekao - zašto smo u NATO-u, koja je svrha NATO-a? To je pitanje na mestu. I nisu mogli da daju zadovoljavajući odgovor. Sve što su mogli da kažu je da smo oduvek bili u NATO i da nam je obaveza i odgovornost da podržavamo NATO. A Tramp je pitao - šta nam to NATO donosi, zašto trošimo sav taj novac na evropski bezbednosni okvir koji je zastareo? Razlog za postojanje NATO-a je prestao sa nestankom Sovjetskog Saveza. Zašto se umesto toga ne bi usresredili na prijateljstvo sa Rusijom, zašto ne možemo da budemo prijatelji sa Rusijom? Te reči su dovodile američki establišment do ludila.

- Ne zaboravi, on je takođe bio taj koji je pozvao generale i pitao ih - kako ćemo dobiti ovaj rat u Avganistanu? Generali su odgovorili da im samo treba dati još vremena i novca. On je rekao - u redu, evo vam još vremena i još novca. Onda ih je ponovo pozvao nekoliko meseci kasnije i pitao -zašto ne dobijate rat u Avganistanu kada sam vam dao još vremena i novca? A oni su počeli da nude razne izgovore, on ih je presekao i rekao - vi momci ste nesposobni, ne znate kako da dobijete rat.  Vi ste sladoled koji samog sebe liže, postojite samo radi sopstvenog zadovoljstva. Ovo je mnogo zasmetalo vojsci. Ali šta je rekao što nije tačno? Zašto NATO postoji? Koja je svrha NATO-a? Zašto ne možemo da dobijemo rat u Avganistanu? Zašto generali ne mogu da dobiju rat? 

- On (Tramp) je postavio pitanja koja nijedan predsednik nije postavio, i zahtevao je odgovore koji su izazivali nelagodu establišmenta. Tako da je Tramp izazvao opštu nelagodnost svojim pristupom problemu, koji je bio zasnovan na realnosti, a ne na ideologiji američke potrebe da vojno dominira svetom. Mislim da je on više bio poslovan čovek, koji je rekao, ako ćemo da dominiramo svetom, to treba da činimo putem bolje poslovne prakse, treba da dominiramo ekonomski, i tada će svi biti zadovoljni. Mislim da je shvatio da treba izbegavati upotrebu sile.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading