DA LI JE OVO NASLEDNIK VOĐE AL KAIDE? Al Adel je vojno obučen operativac sa velikim terorističkim iskustvom!

Autor:

Svet

02.08.2022

06:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naslednik trona Al-Kaide, posle potvrđene smrti Ajmana al-Zavahirija u ponedeljak je vešt, vojno obučen operativac sa iskustvom u ubijanju britanskih i američkih vojnika.

DA LI JE OVO NASLEDNIK VOĐE AL KAIDE? Al Adel je vojno obučen operativac sa velikim terorističkim iskustvom!

Foto: printscreen/FBI.gov

Al Adel

Bivši egipatski vojni oficir Saif al-Adel bio je jedan od osnivača Al-Kaide, nakon što se pridružio terorističkoj grupi Maktab al-Khidamat kasnih 1980-ih.

Tamo je upoznao buduće saveznike Osamu bin Ladena i al-Zavahirija, čijoj posebnoj grupi Egipatski islamski džihad (EIJ) će se uskoro pridružiti.

Malo se više zna o Saifu al-Adelu, koji je sa oko 60 godina jedan od mlađih šefova Al Kaide.

Al-Adel je imao oko 30 godina kada je nadgledao zloglasnu operaciju 'Pad crnog jastreba" u Mogadišu, u Somaliji, u kojoj je ubijeno 19 američkih vojnika, a njihova tela su vukli ulicama. Još sedam je ubijeno kada su dva helikoptera oborena u istočnoafričkoj zasedi, uključujući dva britanska vojnika, tri Turčina i jednog Francuza.

A od ubistva Osame bin Ladena 2011. godine, al-Adel postaje sve važniji strateg unutar terorističke organizacije.

Foto: printscreen/FBI.gov

 

Jedina stvar koja mu stoji na putu da postane sledeći vođa Al Kaide je to što je verovatno zaglavio u Iranu - a možda je i bio poslednjih 19 godina. 2003. godine, iranski ambasador pri UN-u Džavad Zarif odbio je da potvrdi i demantuje da li je al-Adel držan u toj zemlji.

Al-Adel se popeo na vrh Al Kaide koliko zbog sopstvenih talenata, tako i zbog nemilosrdnosti Sjedinjenih Država u ubijanju njegovih pretpostavljenih. On je za ABC Nevs rekao da teroristi obično imaju više pasoša, a da iranska vlada ne može da potvrdi njihov identitet.

Sa onim što je ostalo od Al Kaide sada sa sedištem u Avganistanu - i u koegzistenciji sa talibanima - al-Adelova geografska izolacija mogla bi da ga spreči da preuzme kormilo, sugerisao je večeras spoljnopolitički analitičar Čarls Lister.

Ipak, njegov kolega iz Fondacije za odbranu demokratije Bil Rođio ostao je optimističan u pogledu al-Adelovih šansi da nasledi tu ulogu, rekavši Zadatku i svrsi da on ostaje „očigledni“ kandidat.

Za njegovo pravo ime smatra se da je Mohamed Salah al-Din Zaidan, dok je al-Adel izmišljeni nadimak koji znači 'Mač pravde'.

Smatran da nije toliko ispran islamističkom ideologijom kao njegove kolege iz Al Kaide, al-Adel je iskoristio svoju vojnu obuku da se popne na vrh organizacije u senci nakon napada 11. septembra, u kojima su se ubili visoki operativci.

Al-Adel je u stvari bio protiv takozvane 'Avionske operacije', kako su je znali pripadnici terorističke organizacije, ali pomogao je u organizovanju najsmrtonosnijeg terorističkog napada u istoriji nakon što je Bin Laden postao predan toj ideji.

Prema bivšem agentu FBI-ja i ekspertu za borbu protiv terorizma Aliju Soufanu, koji je prošle godine sugerisao da će al-Adel biti „sledeći vođa Al-Kaide“, Saif poseduje „pokeraško lice“ i „zajedljiv jezik“.Kada je obučavao mlade vojnike, znao je da ih kidnapuje usred noći i divljački tuče kako bi ojačao trupe.

Osamin pretpostavljeni sin Hamza ubijen je 2019., a njegov kolega viši strateg Abu Muhamed al-Masri ubijen je 2020. godine.

Američki obaveštajci navode: 'Al-Adel se traži u vezi sa bombaškim napadom 7. avgusta 1998. na ambasade Sjedinjenih Država u Dar es Salamu, Tanzanija, i Najrobiju u Keniji.'

Poginulo je 224 osoba u tri eksplozije u istočnoj Africi, uključujući 12 Amerikanaca, a više od 4.500 ljudi je ranjeno.

Nagrada od 10 miliona dolara za informacije ponuđena je za al-Adelovu glavu. Pošto je bivši vođa al-Zavahiri sada ubijen, pažnja američkih lovaca na teroriste će verovatno biti usmerena na Saifa al-Adela.

Al-Zavahiri, koji je preuzeo Al-Kaidu nakon Bin Ladenove smrti 2011. godine, ubijen je u Kabulu, u Avganistanu, nakon američkog vazdušnog napada u ponedeljak.

 

https://www.dailymail.co.uk/news/article-11070971/Is-Al-Qaedas-chief-Heir-apparent-oversaw-Black-Hawk-helped-carry-9-11.html#v-6127070808864043397

 

Kaže se da je vođa terorista vodio Al-Kaidu da postane jedan od najvećih radikalnih pokreta, pošto je identifikovan kao organizator napada na Sjedinjene Države 11. septembra 2001. u kojima je ubijeno skoro 3.000 ljudi.

Sa 15 godina, Egipćanin je predvodio svoju militantnu grupu, Jamaat al-Jihad, koja se zalagala za napade velikih razmera i ubistva civila.

Kako je rasla, kasnije ju je spojio sa Al-Kaidom 1990-ih, dovodeći ovaj fokus na neselektivno ubijanje terorističkoj grupi.

Ovaj 71-godišnjak je bio na FBI-ovoj listi najtraženijih terorista, nakon što je SAD proglasio „dalekim neprijateljem“, uz nagradu od 25 miliona dolara za informacije koje vode direktno do njega.

Hirurg je vodio terorističku laboratoriju koja je razvijala biološko oružje i bio je snaga iza ambicije Al-Kaide da dobije nuklearno oružje.

Ubijanje Amerikanaca i njihovih saveznika — civilnih i vojnih — individualna je dužnost svakog muslimana koji to može učiniti u svakoj zemlji u kojoj je to moguće, napisao je Al-Zavahiri u manifestu iz 1998. godine.

Tri godine kasnije pomogao je u planiranju napada na Svetski trgovinski centar i Pentagon 11. septembra 2001. godine.

Al-Zavahiri je planirao naredne napade širom SAD i započeo je program biološkog oružja u Avganistanu. Poslao je grupne učenike da pronađu smrtonosne vrste antraksa i naučnike koji bi se uključili u njegove planove. Međutim, Egipćanin je napustio laboratoriju za biološko oružje nakon što su vojni napori koje su podržali SAD primorali talibanske saveznike Al-Kaide sa vlasti u Avganistanu.

To se dešava nakon što su Sjedinjene Države ubile visokog zvaničnika ISIS-a početkom jula kada su on i njegov zamenik pogođeni američkim dronom u severozapadnoj Siriji. U napadu je ubijen visoki vođa ISIS-a Maher al-Agal, rekli su američki zvaničnici, preuzimajući zasluge za napad tokom dana u selu Kaltan na severu Sirije.

Al-Agal - jedan od prvih pet vođa terorističke grupe - vozio se motorom u selu kada je bio na meti američke rakete, koja ga je momentalno ubila.

 

https://www.dailymail.co.uk/news/article-11070971/Is-Al-Qaedas-chief-Heir-apparent-oversaw-Black-Hawk-helped-carry-9-11.html#v-58224044010356209

 

U januaru 2020. Sjedinjene Države su izvele vazdušni napad u kojem je ubijen vođa ogranka Al Kaide u Jemenu nakon meseci praćenja. Kasim al-Rimi, 41, ubijen je u januarskom napadu, ali zvaničnici su čekali da potvrde tu informaciju pre nego što su dali izjavu za javnost.

Stejt department je ponudio nagradu od 5 miliona dolara za bilo koju informaciju koja bi dovela do njegovog hapšenja. Kasno je udvostručen na 10 miliona dolara jer je al-Rimi bio povezan sa brojnim zaverama protiv SAD.

U novembru je osoblje CIA-e saznalo za al-Rimijevu lokaciju od doušnika. Vlada je tada počela da koristi bespilotne letelice za nadzor da bi ga pratila, prema američkom zvaničniku koji je obavešten o štrajku.

Lokalne vesti u Jemenu izveštavaju da su u napadu ubijena dva osumnjičena militanta u oblasti Vadi Abeda u centralnom Jemenu, ali nisu identifikovali ko su ti ljudi. Al-Rimi je veteran kampova za obuku Keda u Avganistanu i čiji 'teroristički pedigre ima tragove do ere pre napada 11. septembra', prenosi NIT.

Potom se vratio u Jemen i tamo je osuđen na pet godina zatvora zbog zavere da ubije tamošnjeg američkog ambasadora. Al-Rimi je pobegao iz zatvora posle samo godinu dana i brzo se uzdigao u redove Al Kaide.

 

https://www.dailymail.co.uk/news/article-11070971/Is-Al-Qaedas-chief-Heir-apparent-oversaw-Black-Hawk-helped-carry-9-11.html#v-382117465829390753

 

Godine 2017, al-Rimi je posebno poslao predsedniku Donaldu Trampu audio poruku u kojoj ga je ismevao zbog napada snaga za specijalne operacije na kompleks Al Kaide u Jemenu koji je doveo do prve vojne borbene smrti pod Trampovom administracijom, prenosi CNN.

Predsednik Džo Bajden potvrdio je da je vođa ISIS-a mrtav u februaru, opisavši njegov potez da raznese sebe i svoju porodicu  kao kukavički umesto da se suoči sa pravdom za svoja teroristička dela.

Abu Ibrahim al-Hašimi al-Kurajši pokrenuo je bombu koja je usmrtila njega, njegovu ženu i dvoje dece tokom napada američkih komandosa na kuću na severozapadu Sirije.

- Vojne snage Sjedinjenih Država uspešno su uklonile veliku terorističku pretnju svetu - rekao je Bajden u izjavi u Beloj kući.

Prijavljeno je da je trinaest ubijeno, uključujući šestoro dece i četiri žene tokom misije, u kojoj su učestvovala 24 komandosa specijalnih operacija uz podršku jurišnih aviona, dronova Reapera i helikoptera.

- Kao poslednji čin očajničke kukavičluke, [al-Kuraishi], ne obazirući se na živote svoje porodice ili drugih u zgradi, odlučio je da raznese sebe - rekao je Bajden, dodajući da je vođa ISIS-a razneo „onog trećeg sprat radije nego da se suoči sa pravdom za zločine koje je počinio, vodeći nekoliko članova svoje porodice sa sobom.'

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading