PUTIN SPREMA RAKETE UBICE STELTOVA: Obelodanjeni svi detalji - SERIJA ISPORUKA TRUPAMA DO KRAJA GODINE!

Autor:

Svet

07.07.2022

08:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

U toku testiranje projektila vazduh-vazduh srednjeg dometa koji će biti u stanju da obaraju nevidljive letelice manjih dimenzija, a nosiće ih ruski borbeni avioni su-57.

PUTIN SPREMA RAKETE UBICE STELTOVA: Obelodanjeni svi detalji - SERIJA ISPORUKA TRUPAMA DO KRAJA GODINE!

Foto: Tanjug/AP/www.profimedia.rs

Sergej Šojgu, ruski ministar odbrane, najavio je da će do kraja ove godine biti završeno testiranje raketa vazduh-vazduh malog do srednjeg dometa, koje će biti u stanju da otkrivaju i obaraju stelt letelice manjih dimenzija, a nosiće ih ruski borbeni avioni pete generacije su-57, koji i sami koriste tehnologiju koja omogućava nevidljivost.

Ovi lovci, koje poseduje vojska pod komandom predsednika Vladimira Putina, jedini su operativni stelt borbeni avioni u svetu pored američkih F-22 i F-35, kao i kineskog J-20.

Šojgu je naveo da su nove rakete osmišljene da se, pored savremenih su-57, montiraju i na druge noseće platforme, ali nije naveo na koje.

Foto: Tanjug/AP

 

 

- Ove godine planiramo da završimo testiranja raketa i isporučimo prve serijski proizvedene količine za operativnu upotrebu. Ovo novo oružje pomoći će borbenu efikasnost letelice koja ga nosi u vazdušnom duelu i povećati opseg vazdušnih meta protiv kojih se deluje, uključujući letelice manjih dimenzija, koje su zasnovane na stelt tehnologiji - kazao je Šojgu.

Ruska agencija Tas navodi da su napredne rakete vazduh-vazduh namenjene borbenom avionu pete generacije prvi put prikazane na ceremoniji otvaranja modernog proizvodnog pogona ruskog državnog dizajnerskog biroa za izradu mašina "Vimpel" u novembru 2019.

Tada nije objavljeno kako će se one zvati niti su navedene performanse raketa.

Kako piše Jurejžan tajms, one bi mogle da budu izvedene iz serije R-77 raketa, čiju verziju R-77-1 rusko ratno vazduhoplovstvo koristi od 2015, a u borbi su isprobane u Siriji, gde su ih nosili avioni su-35S.

Foto: Tanjug/AP/www.profimedia.rs

 

 

su-57

  • razvoj ovog borbenog aviona počeo 2002, ali je prvi let imao tek u januaru 2010.
  • prva ruska letelica na kojoj je primenjena stelt tehnologija
  • do sada je nosio do osam radarom navođenih raketa K-77M

Prva grupa ukrajinskih vojnika stigla u Britaniju na obuku

Ben Volas, britanski ministar odbrane, izjavio je juče da je prva grupa ukrajinskih vojnika stigla u Veliku Britaniju na obuku. Gardijan navodi da je obuka deo programa koji ima za cilj da vojno osposobi do 10.000 novih ukrajinskih regruta u okviru paketa vojne pomoći od 2,3 milijarde funti.

Likvidiran komandant ruskog tenkovskog bataljona

Foto: Tanjug/AP/twitter.com

 

Ukrajinski mediji preneli su da je vojska te zemlje nanela žestok udarac Rusima pošto je u borbama likvidiran potpukovnik Jegor Melešenko, komadant tenkovskog bataljona. Time se broj ubijenih ruskih visokih vojnih zvaničnika od početka agresije na Ukrajinu popeo na 58 osoba.

Komentari (2)

Loading
Neutralan ali realan

07.07.2022 13:15

Agresor ide na sve ili nista.

nesa151

05.08.2022 14:17

Postoje dve suprotstavljene drzave ;RUSIJA i UKRAJINA PLUS NEMACKA FRANCUSKA ENGLESKA I AMERIKA.KOJA CE DRZAVA U OVOM SUKOBU NESTATI SA KARTE -OTVARAM KLADJENJE.JER JEDNA MORA!