Kome će Rusija prodavati naftu posle evropskih sankcija?! Odgovor na krucijalno pitanje - ovo su moguće opcije Moskve!

Autor:

Svet

02.06.2022

08:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon što je Evropska unija uvela šesti paket sankcija Ruskoj Federaciji koji podrazumeva zabranu uvoza ruske nafte, jedno od centralnih pitanja koje se postavilo u svetskoj javnosti je kakav će biti odgovor Moksve.

Kome će Rusija prodavati naftu posle evropskih sankcija?! Odgovor na krucijalno pitanje - ovo su moguće opcije Moskve!

Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

Kako se navodi u opširnoj analizi o energetskim pitanjima koju je objavio CNBC, Kremlja na raspolaganju ima sve dva mehanizma kojima bi mogao da amortizuje udar Evropskih sankcija.

Moskva bi mogla da odgovori na evropske sankcije ruskoj nafti traženjem drugih kupaca za njenu sirovu naftu ili smanjenjem proizvodnje kako bi održala visoke cene. Potezi Kremlja svakako bi imali globalni ekonomski uticaj, pod uslovom da OPEK ne interveniše - konstatuje se u članku koji je objavio američki medij.

Kada je reč o potencijalnim kupcima ruske nafte kao ključne države izdvajaju se Kina i Indija.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Prema podacima kompanije Kpler, Indija je do skora uvozila zanemarljivo malo sirove nafte iz Rusije, a brojke su počele da rastu od marta, kada je ta zemlja uvezla 11 miliona barela.

- U aprilu je ta cifra skočila na 27 miliona balera, dok je u maju kupljen 21 milion barela. To je oštar kontrast u odnosu na 12 miliona barela koje je Nju Delhi kupio tokom cele 2021. godine - ističe u analizi.

Prema istim podacima, Kina je i do sada bila najveći pojedinačni kupac ruske nafte i nema izgleda da će se to u budućnosti promeniti.

Sa druge strane, Moksva bi mogla da primeni i drugu taktiku i smanji proizvodnju nafte kako bi podigla cene i i izbegla prodaju barela sa popustom.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Za ovaj pravac razmišljanja založio se se potpredsednik ruske naftne kompanije Lukoil Leonid Fedun, koji je predložio da se obim proizvodnje smanji za 30 odsto.

- Zvaničnici u Vašingtonu izrazili su zabrinutost da bi Moskva mogla "zavrne slavinu" kako bi nanela maksimalno štetu Evropi i testirala kolektivnu rešenost država članica da brane Ukrajinu - navodi američki medij.

Podsetimo, lideri Evropske unije dogovorili su plan za blokiranje više od dve trećine uvoza ruske nafte do kraja godine, a kompromis je postignut uz protivljenje Mađarske.

Šef Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da je sporazum prekinuo "ogromni izvor finansiranja" za rusku ratnu mašinu. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading