BAJDENOV POTEZ KOJI MENJA SVE - SIVI ORAO STIŽE U UKRAJINU: Bela kuća na korak od krucijalne odluke, ovo su detalji! (VIDEO)

Autor:

Svet

02.06.2022

06:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena planira da pošalje u Ukrajinu najsavremenije bespilotne letelice "Sivi orao" (Grei Eagle) koje bi Kijev mogao da koristi u ratu sa Rusijom, prenosi Dejli mejl pozivajući se na neimenovane izvore.

BAJDENOV POTEZ KOJI MENJA SVE - SIVI ORAO STIŽE U UKRAJINU: Bela kuća na korak od krucijalne odluke, ovo su detalji! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP/profimedia/printscreen

Džo Bajden Volodimir Zelenski Vladimir Putin

Iako je Bela kuća i zvanično obelodanila da na Istočni front neće poslati višenamenski lanser raketa (MLRS), zbog mogućnosti da Kijev to oružje koristi za udare na teritoriji Ruske federacije, o čemu je Republika već pisala, u Ovalnom kabinetu po svemu sudeći doneta je odluka da u Kijev stigne "Sivi orao".

Reč je o bespilotnoj letelici koja predstavlja unapređenu verziju drona "Predator" i koja može u vazduhu da ostane do 30 sati, a opremljena je sa osam "Hellfire" raketa.

Prema navodima britanskog tabloida, plan je da se četiri ovakve letelice pošalju u Ukrajinu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Nema naznaka da se rat bliži kraju: Zelenski i Putin

 

- Ukrajina je efikasno koristila manje bespilotne sisteme manjeg dometa. Turski Barjaktar-TB2 posebno je slavljen zbog svog uspeha na bojnom polju. Detalji najnovijeg plana su se pojavili kada je Bela kuća najavila novu rundu vojne pomoći Ukrajini od 70 miliona dolara, uključujući raketne sisteme visoke pokretljivosti (HIMARS) - navodi se u izveštaju Dejli Mejla.

Prema mišljenju vojnih stručnjaka, "Sivi orao" predstavlja kvalitativni skok u naoružanju koje je do sada slato u Ukrajinu, pošto je reč o letelici koja može da prikupi velike količine obaveštajnih podataka i može da zađe duboko u teritoriju koju kontroliše Ruska Federacija.

Kako navodi Dejli mejl, Bela kuća u narednim danima o svemu ovome namerava da obavesti Kongres, nakon čega će sve biti i javno obelodanjeno.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Šalje oružje u Ukrajinu: Džo Bajden

Podsetimo, američki predsednik Džo Bajden u autorskom tekstu za Njujork tajms napisao je da će SAD nastaviti sa isporukama naprednog naoružanja Kijevu.

- I dalje ćemo slati Ukrajini napredno naoružanje, uključujući antitenkovske projektile Javelin, protivvazdušno oružje Stinger, moćne topovske i raketne sisteme s preciznim navođenjem, radare, bespilotne letelice, helikoptere Mi-17 i municiju. Takođe opet ćemo poslati milijarde u finansijskoj pomoći koje je odobrio Kongres. Radićemo s našim saveznicima i partnerima kako bi se suočili s globalnom prehrambenom krizom koja se pogoršava zbog ruske agresije. Pomoći ćemo našim evropskim saveznicima i drugima da smanje zavisnost od ruskih fosilnih goriva i ubrzaju našu tranziciju na čiste izvore energije - naveo je američki lider.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Srbin

02.06.2022 07:02

bas cackaju... plasim se da ne iscackaju.... i sta onda... Cini mi se da oni to i hoce....da vide dokle ce Rusi da trpe sva mesanja... i kad ce im pasti mrak na oci... Ovaj senilni starac i njegovi lobiji bas hoce Atomski rat.... Ali ne shvataju da ce prvi pu u istoriji Amerike od građanskog rata ...rat biti na njihovom tlu...

Hercegov grad

02.06.2022 07:21

Od odobrenih milijardi pomoci Ukrajini 70% ostaje americkoj vojnoj industriji.