RUSIJA IDE U RAT SA NATO! Putin POBESNEO, poslao Zapadu nikad moćniju poruku

Autor:

Svet

02.02.2022

18:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U trenutku kada je šef Kremlja otkrio šta će se dogoditi ako Ukrajinu uvuku u Alijansu ruska naučnica Ana Popova iznela je stravična saznanja o američkim eksperimentima

RUSIJA IDE U RAT SA NATO! Putin POBESNEO, poslao Zapadu nikad moćniju poruku

Foto: Tanjug/AP, Wikipedi/The U.S. Army

Vladimir Putin i Džo Bajden u sve ozbiljnijem klinču

Ruski predsednik Vladimir Putin nikad žešće je zapretio Zapadu u trenutku najzategnutijih odnosa njegove zemlje sa Sjedinjenim Američkim Državama i Severnoatlantskim savezom, poručivši da će Moskva sigurno ući u rat s NATO ukoliko Ukrajina silom bude uvučena u taj vojni savez.

Dramatičnu poruku izneo je nedugo nakon sastanka s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u utorak po podne u Moskvi, jasno istakavši da Amerika i Alijansa uporno ignorišu Rusiju i njene zahteve, posebno kada su u pitanju bezbednosne garancije na kojima insistira Kremlj.

Bajden se opet preplašio: Nudi Putinu da uđe u NATO baze

Američki predsednik Džo Bajden je nakon žestokih pretnji iz Ruske Federacije odlučio da Vladimiru Putinu dozvoli da njegovi eksperti uđu u NATO baze smeštene u zemljama nedaleko od ruskih granica da bi se uverili da tamo nema zastrašujućih američkih projektila tomahavk. To je otkrio portal iz SAD Blumberg, što zvanični Vašington još nije potvrdio.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden

- Tako nešto bi se realizovalo nakon što Amerika najpre sklopi sporazum sa svojim saveznicima iz Rumunije i Poljske jer je neophodna njihova dozvola - otkriva Blumberg, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika Bajdenove administracije, istovremeno aludirajući i na činjenicu da je šef Bele kuće donekle podvio rep pred Putinom.

- Bajdenov predlog je svojevrstan način Amerike da odagna strah Kremlja da Amerika može da koristi rakete da napadne Rusiju - navodi Blumberg.

- Sada je jasno, o tome sam i informisao i premijera Mihaila Mišustina, da se glavne tačke koje je Rusija istakla u zahtevu o bezbednosnim garancijama ignorišu. Nismo dobili adekvatan odgovor na tri ključna zahteva. Oni se odnose na prestanak proširenja NATO, kao i na to da se obustavi postavljanje oružanih sistema u blizini ruske granice i da se razmeštanje vojnih snaga Alijanse u Evropi vrati na pozicije iz 1997, kada je potpisan sporazum između Rusije i NATO i kada je blok bio "siromašniji" za članice iz Istočne Evrope - kazao je ruski lider i onda žestoko udario na SAD, optuživši tu zemlju da pokušava da uvuče Moskvu u sukob da bi imala izgovor za uvođenje novih sankcija Rusiji.

Objavljeni detalji tajnog dokumenta

Španski dnevnik Pais došao je u posed dokumenata za koje se tvrdi da predstavljaju odgovor NATO i SAD na ruske zahteve o bezbednosnim garancijama, a u kojima zaista nema pomena da je Zapad spreman da ispuni ono što ruska strana traži. S druge strane, Moskvi je ponuđen dijalog u cilju sprečavanja dalje eskalacije, kao i povlačenje ruskih trupa i mirovnjaka s Krima, Pridnjestrovlja, iz Južne Osetije i Abhazije. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov juče nije hteo da komentariše te navode.

- Njihov najvažniji zadatak jeste da obuzdaju razvoj Rusije, a Ukrajina je samo sredstvo kojim žele da postignu taj cilj. A to mogu da urade ako nas uvuku u oružani sukob i potom prisile američke saveznike u Evropi da nametnu strože sankcije Rusiji, o kojima se već raspravljalo u Vašingtonu - rekao je ruski predsednik i dodao da bi eventualno pristupanje Ukrajine NATO predstavljalo pretnju miru u čitavom svetu, a ne samo Rusiji.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Putin i Bajden

- Ukrajina bi, ojačana naoružanjem Alijanse, mogla da pokrene rat da vrati poluostrvo Krim, koje se 2014. otcepilo od njene teritorije i pripojilo Rusiji. To bi dovelo do krvoprolića između moje zemlje i NATO pakta - poručio je Putin.

Amerikanci šalju još 2.500 u Poljsku

Sjedinjene Američke Države će rasporediti dodatnih 2.500 vojnika u Poljsku u okviru prebacivanja svojih vojnih snaga u istočnu Evropu. To je potvrdio šef poljskog biroa za nacionalnu bezbednost Pavel Soloh nakon što je otkriveno da će SAD prebaciti ukupno 8.500 pripadnika oružanih snaga na teritorije savezničkih zemalja koje se nalaze nadomak Rusije.

Prema njegovim rečima, da bi se takav scenario izbegao, moraju se istinski uvažiti interesi svih zemalja, uključujući i Rusku Federaciju.

- Moramo da pronađemo način da rešimo ovaj problem - zaključio je on i na kraju dodao da je ironično da Zapad traži od Rusije obećanje da neće napasti Ukrajinu umesto da NATO garantuje Ruskoj Federaciji da odustaje od daljeg širenja ka granicama te zemlje.

- SAD i NATO krše pravo svake zemlje da slobodno odlučuje kako će štititi svoju sigurnost - istakao je Putin.

Istovremeno s njegovim dramatičnim obraćanjem iz Rusije je stiglo i upozorenje da navodne američke laboratorije za biološko oružje predstavljaju veliku pretnju za Moskvu, ali i za čitavu Evropu, budući da se nalaze nedaleko od ruskih granica. To je otkrila Ana Popova, direktorka Ruske službe za fitosanitarni nadzor (Rospotrebnadzor).

EU grca, dobila šamar i od Katara za gas

Evropska unija (EU) dobila je žestok šamar od Katara, bogate arapske zemlje od koje je očekivala da će rešiti njen problem s nedostatkom gasa za grejanje ove zime, a nakon što je odnose s Ruskom Federacijom dovela do tačke pucanja i tako prekinula snabdevanje krucijalnim energentom iz te zemlje. Katarske vlasti su, naime, istakle kako one mogu da pomognu, ali samo delimično, budući da su isporuke svog tečnog gasa vezale za ugovore s drugim državama širom sveta sklopljene mesecima ranije.

- Niko ne može sam da zameni količine gasa koji je potreban Evropskoj uniji, a da pritom ne remeti već dogovorene isporuke u druge delove sveta - naglasio je katarski ministar energetike Sad Šerida el Kabi.

Istovremeno, direktor vodeće nemačke elektroenergetske kompanije E. ON Leonard Birnbaum priznao je da njegova zemlja ne može da opstane bez ruskog gasa i to nakon što je ruski gasovod "Jamal Evropa" ponovo delimično vratio isporuku gasa redovnom putanjom preko Poljske do Nemačke.

- Nažalost, veoma su nam blizu te laboratorije koje imaju pravo da rade s najopasnijim patogenima. I niko ne zna sa čime oni zapravo tamo rade. Stoga su to, naravno, dodatni rizici o kojima vodimo računa u svom radu i od kojih moramo da zaštitimo stanovništvo Ruske Federacije. To je loša priča, ali ona postoji. I moramo da se štitimo od nje - naglasila je Popova i dodala da se upravo iz tih razloga po nalogu predsednika Putina pravi svojevrstan "sanitarni štit" da bi se osigurala bezbednost ruskog naroda.

Podsetimo, do najnovijih napetosti u odnosima Zapada i Moskve, koji su dostigli tačku pucanja, došlo je nakon što su SAD i NATO optužile Rusiju da sprema invaziju na Ukrajinu.

Bonus video:

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Ive

02.02.2022 20:22

Ovaj Bajden nije normalan... Bolestan covek

Odgovori 20 0
Dr. Laza Kostić

03.02.2022 10:47

@Ive - Očekujem pacijenta.

Gazda Jezda

02.02.2022 20:37

Ako u svom zahtjevu tražiš previše, onda uvjek dobiješ ništa. Tako je i Rusija prošla. Demokratija znači da svaka država bira sugovornika, prijatelja, komšiju, saveze a diktature nameće da budeš njen jer ona tako hoće. Objektivno treba gledati na situaciju Rusija, NATO i SAD.

Odgovori 1 26
Ana

05.02.2022 07:16

Amerika je svetski policajac, oni kreiraju politiku kako njima odgovara. SRAMOTA!!!