JEDVA IZBEGAO KATASTROFU: Katai po treći put bio nadomak kraja karijere!

Autor: Vladimir Zogović

Sport

28.10.2021

06:30

Najbolji fudbaler Crvene zvezde Aleksandar Katai (30) uživa status božanstva među navijačima srpskog prvaka, a samo zahvaljujući silama nebeskim po treći put za samo godinu i po dana izbegao je prisilan kraj karijere.

Starsport

Aleksandar Katai

Blistave partije na travnatom terenu od povratka na Marakanu jula 2020. isprepletane su nekolicinom malera koji su popularnog El Magika mogli skupo da koštaju, a i samo ponovno oblačenje crveno-belog dresa je posledica, činilo se u tom trenutku, nesrećnih okolnosti.

DUGO ODSUSTVO

Poslednji u nizu pehova dogodio mu se neposredno pred put u Dansku, na meč trećeg kola Lige Evrope protiv Mitjilanda, kada se nehotice inhalirao lekom namenjenim njegovom sinu, a koji je inače na listi nedozvoljenih supstanci antidoping agencije. Samo pukom srećom, odnosno ažurnošću Zvezdinog lekarskog tima, Katai je izbegao drakonsku kaznu. Prema nekim procenama, mogao je da dobije čak i četvorogodišnju suspenziju, što bi ga, budući da je uveliko 30-godišnjak, verovatno nagnalo da okači kopačke o klin.

Prethodno, krajem prošle godine, kreativac rodom iz Srbobrana imao je problem s misterioznom bolešću, za koju se kasnije utvrdilo da je trombocitopenija. U pitanju je retko oboljenje koje podrazumeva smanjenje broja krvnih ćelija, izaziva krvarenja u koži i unutrašnjim organima, zbog čega je Aleksandar odsustvovao 103 dana, propustivši 14 utakmica Crvene zvezde. Isti problem ga je mučio i na početku karijere 2012, dok je bio u Vojvodini, ali i četiri godine kasnije, kada je branio boje Alavesa.

NESMOTRENA TEA

Treći put, odnosno hronološki prvi, kada mu je karijera visila o koncu bilo je zahvaljujući nesmotrenosti supruge Tee Katai juna 2020. Tada igrač LA Galaksija našao se na udaru javnosti u SAD nakon što je njegova lepša polovina putem društvenih mreža vređala pripadnike afroameričke populacije. Sve se to dogodilo u jeku rasnih nemira preko bare kada je policija usmrtila tamnoputog Džordža Flojda, a njegovi saborci tražili pravdu, demonstrirajući ulicama tamošnjih gradova u akciji "Crni životi su važni". Epilog, Katai je dobio otkaz u klubu, što je iskoristila Zvezda i dovela ga u svoje redove.

Tako će Katai, na sreću, nastaviti da ispisuje stranice istorije beogradskog kluba i u njemu živi svoju fudbalsku bajku.

Komentari (0)

Loading