Prvak Srbije deo novog poretka u Evropskom fudbalu: Zvezdu zovu u Superligu Evrope

Autor:

Sport

12.05.2020

03:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanci otkrivaju da će crveno-beli biti učesnici takmičenja koje bi činili najbogatiji timovi na kontinentu, a prihod bi bio veći nego u Ligi šampiona.

RepublikaFoto: Starsport
Igrači Zvezde

Barselona, Real, Liverpul, Mančester siti, Bajern, Juventus, Inter, PSŽ i ostale aždaje evropskog fudbala mogle bi da budu redovni gosti na Marakani ako se konačno realizuje dve decenije star plan o formiranju kontinentalne Superlige, ekskluzivnog takmičenja čiji bi učesnik bila i Crvena zvezda.

Da ideja o ultrabogatoj elitnoj ligi koja bi praktično sahranila Ligu šampiona nikad nije bila bliža istini, potvrđuje najtiražniji britanski tabloid San, čiji insajderi iz najjačih klubova na Starom kontinentu otkrivaju da je pandemija koronavirusa ubrzala sprovođenje ambicioznog projekta u delo.

NAJBOGATIJI U SUPERLIGI

Barselona

Real

Liverpul

Mančester junajted

Mančester siti

Bajern

Juventus

Inter

Dva uzastopna učešća u LŠ i pre toga plasman u šesnaestina finala Lige Evrope doveli su i beogradske crveno-bele u društvo besmrtnih velikana, iako nemaju ni približne budžete kao gorepomenute mašinerije.

Terzić: Rano za komentare

Iako je sama pomisao da bi Crvena zvezda mogla da bude deo elitne kontinentalne lige i te kako zagolicala maštu svih "Delija", niko od rukovodilaca dvostrukog uzastopnog prvaka Srbije nije želeo da detaljnije govori na tu temu. Zvezdan Terzić, generalni direktor velikana iz Ljutice Bogdana, kratko nam je pisanim putem poručio da nije vreme za komentare.

POČAST I MANJIMA

Jaz između najjačih klubova i UEFA oko novca koji sleduje učesnicima Lige šampiona veći je nego ikada pre, a kako je vrednost igrača na tržištu pala za trećinu zbog KOVID-19, oni najmoćniji oformiće Superligu Evrope, u kojoj će se vrteti milijarde evra.

Ipak, poštujući tradiciju, veliki broj navijača širom sveta i uspehe ostvarene poslednjih godina, organizatori u svom jatu žele i našu Crvenu zvezdu, ali i Ajaks, Seltik i Galatasaraj.

Tradicija, veliki broj navijača i poslednji uspesi uvrstili Beograđane u elitu

Prema jednoj verziji, novoformirano takmičenje zatvorenog tipa brojalo bi 20 ili 22 kluba i ne bi bilo ispadanja niti promocije, dok bi po drugoj verziji postojale dve divizije sa po 16 klubova, a najbolji iz nižeg ranga po završetku sezone preselili bi se u viši rang.

Ako bi prevagnula druga opcija, realno je da bi četa Dejana Stankovića bila u nižem rangu Superlige Evrope.

Skraćuju se kvalifikacije za LŠ?

Britanski dnevnik Tajms došao je do saznanja da bi UEFA ovog leta, usled zgusnutog kalendara i problema sa terminima za odigravanje evropskih utakmica, mogla da skrati kvalifikacije za Ligu šampiona. Prema jednom planu, u svakoj rundi bi se igrao po jedan meč, a domaćin bi bio tim sa boljim koeficijentom na UEFA klupskoj rang-listi. Druga opcija je da se odmah, umesto četiri kola kvalifikacija, odigra samo poslednja, plej-of runda, u kojoj bi se našlo i 12 predstavnika zemalja bez obezbeđenog učenika u eliti. Tako bi Zvezda mogla na prvaka Austrije, Danske, Škotske, Češke, Grčke, Hrvatske, Švajcarske...

ANJELI U NAPADU

Prvi čovek Juventusa Andrea Anjeli predvodio je najmoćnije kontinentalne klubove prošle godine u pokušaju da izdejstvuju promenu formata Lige šampiona i učine ga zatvorenim takmičenjem, ali je ta ideja doživela krah od UEFA i Evropske klupske asocijacije.

Međutim, okolnosti su sada drugačije, pa najjači planiraju novu ofanzivu računajući na slabost UEFA. Iako su stizale pretnje da bi čak fudbaleri klubova Superlige mogli da dobiju zabranu igranja na Svetskom prvenstvu, malo je verovatno da bi FIFA sa Đanijem Infantinom na čelu zaista pribegla toj rigoroznoj meri.

SIROMAŠNIJI U SUPERLIGI

Ajaks

Seltik

Galatasaraj

Crvena zvezda

- Ne bismo komentarisali ništa dok ne vidimo ima li bilo kakvog realnog utemeljenja u tom pisanju Sana - replicirao je prvi operativac crveno-belih.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading