TRADICIJA VREDNA NAJDUBLJEG POŠTOVANJA: 111. rođendan četvrtog najstarijeg kluba u Srbiji!

Autor: Vladimir Vorih

Sport

21.03.2024

17:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na slavu svih prethodnika, kao putokaz budućim generacijama...

TRADICIJA VREDNA NAJDUBLJEG POŠTOVANJA: 111. rođendan četvrtog najstarijeg kluba u Srbiji!

Foto: FK BUSK

Fudbaleri beogradskog BUSK-a prethodne sezone kroz Međuopštinsku ligu Beograd - "grupa A", nakon decenije takmičenja u šestom rangu prestoničkog fudbala, obezbedili su plasman u viši rang, čime je, kako su u klubu istakli, ostvaren istorijski rezultat.

 

U dosadašnjem toku takmičarske godine BUSK je u Prvoj ligi Beograda - "grupa A" ostvario po pet pobeda, remija i poraza i sa ukupno 20 osvojenih bodova trenutno zauzima osmu poziciju na tabeli, a pristalice kluba se nadaju da bi serijom pozitivnih rezultata mogli čak i da sebi pronađu mesto u vrhu tabele.

Na današnji dan (četvrtak, 21. mart), BUSK proslavlja veliki jubilej, 111 godina postojanja i po tom parametru je četvrti najstariji klub u Srbiji.

Beogradski Univerzitetski Sportski Klub (BUSK) osnovan je 1913. godine od strane studenata Beogradskog univerziteta pod nazivom USK (Univerzitetski Sportski Klub). Po okončanju Velikog rata klub je 1919. godine obnovio svoj rad, a poznat postaje dvadesetih godina prošlog veka kada se fudbaler francuskog Liona, Branimir Porobić, vraća u Srbiju i postaje član BUSK-a.

Prvu zvaničnu zabeleženu utakmicu BUSK je odigrao u sezoni 1913/14 protiv ekipe Velike Srbije, a meč je okončan trijumfom kluba koji je kasnije poznat pod imenom SK Jugoslavija rezultatom 2:0.

Ss obzirom da BUSK nije imao svoje igralište, mečeve su igrali na popularnom "Trkalištu", stadionu koji se nalazio na mestu današnjh tehničkih fakulteta, a koji je bio dom fudbalera BSK-a i SK Jugoslavije, kao i na terenu Srpskog mača čijie se igralište nalazilo na mestu današnjeg parka kod Vukovog spomenika.

Foto: FK BUSK

Tradicija vredna poštovanja

 

Naredni takmičarski meč BUSK će odigrati u nedelju 24. marta sa početkom od 15.30 časova protiv lidera Bežanije, a svakako se očekuje da će verni navijači i na tom meču obeležiti veliki jubilej svog bvoljenog kluba.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading