GDE SU, ŠTA RADE #13: Nekadašnji superligaši u raljama niželigaškog fudbala - FK Mačva Šabac!

Autor: Vladimir Vorih

Sport

27.12.2023

07:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više od pola veka im je trebalo da ponove najznačajnije ostvarenje u istoriji kluba.

GDE SU, ŠTA RADE #13: Nekadašnji superligaši u raljama niželigaškog fudbala - FK Mačva Šabac!

Foto: Starsport

Šabačka "čivija" je uspela polovinom druge decenije XXI veka da ponovi istorijsko klupsko ostvarenje, ali je nakon ssvega četiri sezone morala da se vrati u rang takmičenja iz kojeg nikako da načini iskorak ka ponovnom plasmanu u elitu.

 

Na zbirnoj tabeli Superlige Srbije, na kojoj se nalazi 37 klubova, ekipa Mačve iz Šapca zauzima trinaestu poziciju kada su u pitanju ekipe koje su bile deo elitnog ranga, a koje su se prethodnih godina našle u raljama niželigaškog fudbala.

- Istorija kluba:

Ekipa Mačve je formirana 1919. godine, a svoju prvu utakmicu odigrala je 21. septembra iste godine protiv Srpskog sportskog kluba iz Sremske Mitrovice i poražena je rezultatom 2:4.

Nakon Drugog svetskog rata klub je obnovio rad pod imenom Radnički, da bi dve godine kasnije preimenovan u Podrinje. Pod tim nazivom zabeležili su najeće klupsko ostvarenje, plasman u Prvu saveznu ligu velike Jugoslavije, a u elitnom rangu su nastupili pod aktuelnim imenom Mačva. Svoju premijernu sezonu u jugoslovenskoj eliti obeležili su senzacionalnim trijumfima u Beogradu nad Crvenom zvezdom 2:1 i Partizanom 3:0.

Dve godine kasnije napustili su društvo najboljih, a punih šest decenija im je bilo potrebno da bi ponovo ukrstili koplja sa najboljim domaćim klubovima u borbi za bodove.

Foto: Starsport

Umeli su Šapčani i da eliminišu Crvenu zvezdu u kup takmičenju

 

FK Mačva Šabac u Superligi Srbije:

Ekipa iz Šapca je od osamostaljenja Srbije u elitnom rangu učestvovali ukupno četiri puta. Odigrali su 142 utakmice tokom kojih su zabeležili 30 pobeda, isto toliko remija i 82 poraza uz gol količnik 106:224.

Najbolji plasman u srpskoj superligaškoj konkurenciji ostvarili su u sezoni 2017/18 kada su takmičenje okončali na dvanaestoj poziciji superligaškog karavana sa skorom od 11 pobeda, osam remija i 18 poraza i ukupno 26 osvojenih bodova i postignutih 38, a primljenih 52 pogotka.

 

 

- Poslednje superligaško učešće:

Deo elite ekipa šabačke Mačve je poslednji put bila u sezoni 2020/21 kada su takmičenje okončali na pretposlednjoj 19. poziciji sa učinkom od sedam pobeda, četiri remija i 27 poraza i ukupno 25 osvojenih bodova. Postigli su "čivijaši" 26, a primili 81 pogodak.

Poslednju superligašku utakmicu odigrali su 18. maja 2021. godine kada su na svom stadionu savladali Zlatibor iz Čajetine rezultatom 1:0, a strelac poslednjeg superligaškog pogotka bio je Dilan Ortiz u 77. minutu navedenog susreta..

 

 

- FK Mačva Šabac danas:

Nakon ispadanja iz elitnog ranga Šapčani se u kontinuitetu takmiče u okviru Prve lige Srbije, ali ne uspevaju da načine iskorak ka vrhu tabele i da se umešaju u borbu za povratak na glavnu fudbalsku scenu.

Tokom prethodne jeseni u 20 prvenstvenih mečeva ostvarili su sedam pobeda, isto toliko poraza i šest remija i u ovom momentu sa 27 osvojenih bodova zauzimaju osmu poziciju na tabeli, mesto koje po okončanju ligaškog takmičenja vodi u plej-of fazu. Ostaje da se vidi mogu li crveno-crni i na proleće da nastave sa rezultatima koji bi ih odveli u grupu koja će se boriti za plasman u elitu, nakon čega sve postaje moguće.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading