PREDSTAVLJAMO SRPSKE FUDBALSKE ŠAMPIONE: FK Bežanija Beograd!

Autor: Vladimir Vorih

Sport

15.02.2023

08:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekadašnji član elite srpskog fudbala nalazi se na putu povratka na stare staze uspeha, ali taj put ipak neće biti "posut ružama".

PREDSTAVLJAMO SRPSKE FUDBALSKE ŠAMPIONE: FK Bežanija Beograd!

Foto: FK Bežanija

Šampion jesenjeg dela sezone u okviru Međuopštinske lige Beograd - "grupa A", jeste Fudbalski klub Bežanija iz Beograda.

 
- Istorijat kluba:

Pre više od jednog veka, tačnije 1921. godine klub je formiran pod imenom Soko. Nešto kasnije preimenovan je u BSK (Bežanijski sportski klub), a svoj rad nije prekidao ni tokom Drugog svetskog rata.

Po okončanju ratnih strahota, pod imenom Jedinstvo, takmičio se pod patronatom Novosadskog fudbalskog saveza u okviru Sremske lige da bi 1952. godine postao član prestoničke fudbalske organizacije. 

Pred početak takmičarske 1955/56 sezone dobija današnje ime FK Bežanija.

Prvi put u eliti srpskog fudbala našli su se u sezoni 2006/07, a samo godinu dana kasnije predstavljali su Srbiju i u okviru tadašnjeg Kupa UEFA.

Od sezone 2019/20 klub je "krenuo od nule" kroz takmičenja u nižim rangovima beogradskog fudbala.

Foto: FK Bežanija

Klupski amblem

 

- Sezona 2022/23:

Jesenji deo sezone 2022/23 fudbaleri Bežanije su okončali sa skorom od deset pobeda i dva poraza i u prolećne bitke ulaze kao lideri ovog ranga takmičenja (imaju identičan bodovni saldo kao i ekipa Velike Moštanice).

FK Bežanija je tokom prvog dela takmičenja bila daleko najefikasniji tim u Međuopštinskoj ligi Beograd - "grupa A". Na 12 prvenstvenih mečeva postigli su 48 pogodaka, a najubedljiviji trijumf ostvarili su 9. oktobra prethodne godine kada su u okviru 8. kola kao gosti savladali ekipu Dedinja rezultatom 10:0.

- Igrački kadar:

Najbolji strelac Bežanije u prvom delu šampionata bio je Nikola Stevanović koji se 15 puta upisivao u listu strelaca. Pored njega treba istaći i Stefana Tošića sa šest, odnosno Dragana Popovića i Nemanju Jovovića koji su mreže protivnika tresli po pet puta.

 

- Rezultati u sezoni 2022/23:

1. kolo: Bežanija (Beograd) - 13. maj (Zemun) 2:0

2. kolo: Sinđelić 2012 (Ugrinovci) - Bežanija (Beograd) 1:2

3. kolo: Bežanija (Beograd) - Železnik 1930 (Železnik) 3:1

4. kolo: BUSK (Beograd) - Bežanija (Beograd) 4:3

5. kolo: Bežanija (Beograd) - Borac (Progar) 3:1

6. kolo: Šumadinac (Bečmen) - Bežanija (Beograd) 0:3

7. kolo: Bežanija (Beograd) - Srem (Jakovo) 7:0

8. kolo: Dedinje (Beograd) - Bežanija (Beograd) 0:10

9. kolo: Bežanija (Beograd) - slobodna

10. kolo: Bežanija (Beograd) - Miljakovac (Beograd) 3:1

11. kolo: Velika Moštanica (Velika Moštanica) - Bežanija (Beograd) 2:1

12. kolo: Bežanija (Beograd) - Rekreativo 011 (Beograd) 8:4

13. kolo: Novi Beograd (Novi Beograd) - Bežanija (Beograd) 1:3

 

 

- Prolećni deo sezone 2022/23:

Predstojeće proleće obeležiće velika borba između Bežanije i Velke Moštanice kada je u pitanju borba za plasman u viši rang takmičenja, Prvu beogradsku ligu - "grupa A". Obe ekipe u takmičenje ulaze sa identičnim bodovnim skorom, ali fudbaleri sa stadiona u Vojvođanskoj ulici imaju prednost u činjenici da će se dve ekipe sastati na stadionu pokraj Bežanijske crkve u okviru 24. prvenstvenog kola.

Prvi mečevi nastavka takmičenja daće i odgovor na pitanje da li još neko od klubova iz vrha tabele može da se priključi navedenoj borbi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading