KAKAV ODGOVOR NA KIMOVU RAKETU! Amerikanci stigli u komšiluk i evo s kim su se udružili

Autor:

Svet

20.12.2023

14:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Severna Koreja ranije je ocenila da je raspoređivanje američkog bombardera "dokaz američkog neprijateljstva" i na to reagovala raketnim probama

KAKAV ODGOVOR NA KIMOVU RAKETU! Amerikanci stigli u komšiluk i evo s kim su se udružili

Foto: Tanjug-AP

Američki bombarder B-1B velikog dometa učestvovao je danas na zajedničkim vežbama sa Južnom Korejom i Japanom, nekoliko dana nakon što je Pjongjang izveo prvu probu interkontinentalne balističke rakete u poslednjih pet meseci.

Kako se navodi u saopštenju Združenog generalštaba Južne Koreje, cilj trilateralne obuke kod južnokorejskog ostrva Đedžu je da ojača zajednički odgovor SAD, Južne Koreje i Japana na nuklearne pretnje Severne Koreje, prenosi AP.

Pored bombardera B-1B, koji je sposoban da nosi veliku količinu konvencionalnog oružja, u vežbi su učestvovali južnokorejski i japanski borbeni avioni.

Kako se navodi, ovo je 13. put da je američki bombarder ove godine privremeno raspoređen u blizini i iznad Korejskog poluostrva.

Severna Koreja ranije je ocenila da je raspoređivanje američkog bombardera "dokaz američkog neprijateljstva" i na to reagovala raketnim probama.

Pjongjang je u ponedeljak lansirao interkontinentalnu balističku raketu na čvrsto gorivo "Hvasong 18" u more u okviru vežbe za koju je rekao da predstavlja upozorenje na "konfrontacione korake" koje preduzimaju SAD i Južna Koreja.

Severna Koreja je navela da je nedavno održan sastanak SAD i Južne Koreje na kojem se razgovaralo o njihovim planovima za nuklearno oružje.

SAD, Južna Koreja i Japan osudile su lansiranje rakete kao provokaciju, navodeći da je time prekršeno više rezolucija Saveta bezbednosti UN kojima se zabranjuju bilo kakve aktivnosti Severne Koreje u vezi sa balističkim raketama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading