UDARNO! Humza Jusaf podneo ostavku na mesto premijera Škotske!

Autor:

Svet

29.04.2024

13:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

On je rekao da će ostati na poziciji Škotske dok ne bude izabran njegov naslednik na mestu lidera SNP-a

UDARNO! Humza Jusaf podneo ostavku na mesto premijera Škotske!

Foto: Tanjug/AP

Nakon što je njegova odluka da odustane od koalicionog sporazuma SNP-a sa škotskim Zelenima dovela do krize u vladi, Humza Jusaf je podneo ostavku na mesto prvog ministra Škotske.

Iako je postojala mogućnost da prođe kroz predlog nepoverenja, Jusaf je istakao da nije voljan da menja svoje vrednosti i principe ili sklapa dogovore samo da bi zadržao vlast.

Odluka o ostavci doneta je nakon vikenda provedenog u razmišljanju o tome šta je najbolje za njegovu stranku, vladu i državu koju vodi.

Jusaf je obavestio nacionalnu sekretarku SNP-a o svojoj nameri da se povuče sa mesta lidera stranke i tražio da ona što pre započne takmičenje za njegovu smenu. Ipak, istakao je da će ostati prvi ministar Škotske dok ne bude izabran njegov naslednik na mestu lidera SNP-a.

Jusafova odluka može imati značajan uticaj na političku scenu Škotske, a takmičenje za izbor novog lidera SNP-a biće dodatno praćeno i analizirano kako bi se sagledale moguće promene u političkom pejzažu ove zemlje.

 

- Iako je put kroz ovonedeljni predlog nepoverenja bio apsolutno moguć, nisam voljan da menjam svoje vrednosti i principe ili sklapam dogovore sa bilo kim samo da bih zadržao vlast. Stoga, nakon što sam proveo vikend razmišljajući o tome šta je najbolje za moju stranku, za vladu i za državu koju vodim, zaključio sam da se popravka našeg odnosa preko političke podele može uraditi samo sa nekim drugim na čelu. Zbog toga sam obavestio nacionalnu sekretarku SNP-a o svojoj nameri da se povučem sa mesta lidera stranke i tražim da ona što pre započne takmičenje za moju smenu - izjavio je Jusaf.

 

Humza Jusaf je rekao da će ostati prvi ministar Škotske dok ne bude izabran njegov naslednik na mestu lidera SNP-a.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading