SVETU PRETI NOVI RAT! Žestoka NAPETOST na granici, sporazum više ne važi! Minuti su u pitanju, sve je moguće između DVE KOREJE!

Autor:

Svet

23.11.2023

10:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Severna Koreja najavljuje raspoređivanje nove vojne opreme duž demarkacione linije sa Južnom Korejom, nakon što se Seul delimično povukao iz sporazuma iz 2018. godine. Ova odluka dolazi kao odgovor na najnovije aktivnosti Južne Koreje, koja planira povećanje obaveštajnih aktivnosti i nadzora duž demilitarizovane zone (DMZ). Analitičari ističu da bi lansiranje prvog severnokorejskog špijunskog satelita u utorak moglo pružiti Pjongjangu informacije za bolje lociranje snaga protivnika.

SVETU PRETI NOVI RAT! Žestoka NAPETOST na granici, sporazum više ne važi! Minuti su u pitanju, sve je moguće između DVE KOREJE!

Foto: PROFIMEDIA

Međukorejski vojni sporazum potpisan 2018. godine imao je za cilj da smanji tenzije na Korejskom poluostrvu i proširi tampon zonu između dve Koreje. Tadašnji predsednik Južne Koreje Mun Džae-in i severnokorejski lider Kim Džong Un potpisali su sporazum u Panmundžomu na granici, uz poruku da se "više neće voditi rat na Korejskom poluostrvu". Međutim, nedavne aktivnosti Južne Koreje, kao što je potencijalna prodaja naprednih projektila Japanu i vojne opreme Južnoj Koreji, naišle su na osudu Severne Koreje.

Ministarstvo odbrane Severne Koreje poručilo je da njena vojska "nikada neće biti sputana" vojnim sporazumom i da će rasporediti "moćnije oružane snage i vojnu opremu novog tipa u regionu duž vojne demarkacione linije". Severna Koreja je takođe upozorila da će Južna Koreja biti smatrana "potpuno odgovornom" za eventualne sukobe koji bi mogli da izbiju između dve zemlje.

Ovo je još jedna u nizu tenzija između Severne i Južne Koreje, dve zemlje koje već decenijama žive u stanju vojnog sukoba. Dok se Južna Koreja oslanja na svoje saveznike, pre svega na SAD, Severna Koreja ostaje izolovana i oslanja se na sopstvene resurse. S obzirom na nepredvidivost režima u Pjongjangu, ova situacija može dodatno da ugrozi mir i stabilnost u regionu.

Severna Koreja Raspoređuje Novu Vojnu Opremu Duž Granice s Južnom Korejom

Današnje saopštenje Severne Koreje o raspoređivanju nove vojne opreme duž demarkacione linije s Južnom Korejom izazvalo je zabrinutost u međunarodnoj zajednici. Ova odluka dolazi nakon delimičnog povlačenja Južne Koreje iz Međukorejskog vojnog sporazuma iz 2018., čija je svrha bila smanjenje tenzija duž granice.

Severnokorejski potez usledio je kao odgovor na obećanje Seula da će pojačati obaveštajne aktivnosti i nadzor duž demilitarizovane zone (DMZ) nakon lansiranja severnokorejskog špijunskog satelita. Analitičari tvrde da bi ovaj satelit mogao pružiti Pjongjangu važne informacije o lociranju snaga protivnika.

Delimično povlačenje Južne Koreje iz sporazuma, potpisanog u saradnji sa SAD, predstavlja ozbiljan prekid u nastojanjima da se održi mir na Korejskom poluostrvu. Sporazum je tada potpisan uz obećanje da "više neće biti rata na Korejskom poluostrvu."

Severna Koreja je osudila SAD zbog potencijalne prodaje naprednih projektila Japanu i vojne opreme Južnoj Koreji, nazivajući to "opasnim činom". Iz ministarstva odbrane Severne Koreje stiže obećanje da se njena vojska neće sputavati vojnim sporazumima i da će rasporediti "moćnije oružane snage i vojnu opremu novog tipa" duž vojne demarkacione linije.

U saopštenju Severne Koreje ističe se da je Međukorejski vojni sporazum dugo vremena sveden na "samo komad papira" zbog provokacija Južne Koreje. Upozoreno je da će Seul platiti skupu cenu za svoje "neodgovorne i teške političke i vojne provokacije," a Pjongjang naglašava da će Južna Koreja biti smatrana "potpuno odgovornom" za eventualne sukobe.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading