UDARNA VEST U RUSIJI! Napadnut Krim američkim raketama ATACMS! Upotrebljena kasetna bojeva glava (VIDEO)

Autor:

Svet

29.04.2024

09:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slanje američkih raketa ATACMS nedavno je odobreno od strane administracije Bele kuće kao deo vojne pomoći Ukrajini

UDARNA VEST U RUSIJI! Napadnut Krim američkim raketama ATACMS! Upotrebljena kasetna bojeva glava (VIDEO)

Foto: X/Printscreen/@warintel4u

Ukrajinske snage navodno su napale ruske sisteme protivvazdušne odbrane na poluostrvu Krim.

Izveštaji sa mreže X, bivšeg Twittera, pokazuju da je Ukrajina napala rusku protivvazdušnu odbranu taktičkim balističkim projektilima u rtu Tarhankut, na zapadu Krima.

Profil War Translate objavio je snimak s ruskih kanala u kojima se panično izveštava o napadu koji se navodno dogodio u subotu tokom noći.

- Noću je neprijatelj napao jedinice sistema protivvazdušne odbrane na rtu Tarhankut raketama ATACMS, verovatno s kasetnom bojevom glavom - stoji u prevodu.

- Neprijatelj pokušava da uništi čitava područja protivvazdušne odbrane; predviđaju se pojačani napadi u pokušaju Kijeva da organizuje informativne i borbene akcije za Dan pobede i inauguraciju vrhovnog komandanta - navodi se.

 

 

Ukrajina je 23. avgusta 2023. uništila ruski protivvazdušni sistem S-400 u rtu Tarhankut.

- S obzirom na ograničeni broj takvih sistema u neprijateljskom arsenalu, ovo je bolan udarac sistemu protivvazdušne odbrane okupatora - rekli su obaveštajni zvaničnici iz Ukrajine.

U aprilu je Ukrajina napala veliki ruski aerodrom u Džankoju na Krimu.

Taj napad je bio prvi put da su ukrajinske snage koristile nove projektile ATACMS koje su  u tajnosti poslale SAD. Još nije poznato da li je u napadu na rt Tarhankut korišteno oružje koje su poslale SAD.

Rakete dugog dometa poslate su Ukrajini ranije ove godine na zahtev američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Portparol Stejt departmenta Vedant Patel rekao je da isporuka nije bila javno objavljena "kako bi se održala operativna bezbednost za Ukrajinu".

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan potvrdio je novinarima prošle nedelje da je Ukrajini isporučen "značajan broj" projektila, koji mogu da pogode ciljeve udaljene do 450 kilometara.

Pentagon je isprva dugo odgađao isporuku projektila dugog dometa zbog straha da bi ih Ukrajina mogla koristiti za udare na mete duboko unutar ruske teritorije, što bi potencijalno izazvalo eskalaciju rata.

(Republika/Index.hr)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading