VELIKI PAKT PUTINA I SIJA - PRIMIRJE POSLE OFANZIVE NA HARKOV! Sve jači ruski predsednik stiže u posetu Kini

Autor:

Svet

14.05.2024

23:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Plan Pekinga podrazumeva zamrzavanje sukoba i Kremlj bi mogao da ga prihvati ako osvoji sve što želi

VELIKI PAKT PUTINA I SIJA - PRIMIRJE POSLE OFANZIVE NA HARKOV! Sve jači ruski predsednik stiže u posetu Kini

Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin sutra stiže u dvodnevnu posetu lideru kineske države i komunističke partije Si Đinpingu, gde će potvrditi veliki pakt dve sile koji je stvoren da promeni svetski poredak. Pritom je još aktuelan kineski mirovni plan koji podrazumeva zamrzavanje konflikta duž linije fronta, koji bi mogao da postane prihvatljiv za Kremlj kad zadovolji svoje teritorijalne ambicije.

ZAJEDNO PROTIV AMERIKE

Putin je prošle godine pohvalio ovaj plan, koji je obelodanjen uoči katastrofalne ukrajinske kontraofanzive, ali su ga Kijev i Vašington odbili. Ruske snage sad napreduju na frontu i analitičari kažu da bi zamrzavanje sukoba bilo prihvatljivo za Moskvu ako osvoji sve teritorije koje želi posle ofanzive na Harkov i u Donbasu.

Prema američkim podacima, Putin i Si su od 2013. održali 41 sastanak, lično ili preko video-veze. Međutim, tu se izdvajaju susreti 2022. i prošle godine jer su dvojica lidera oba puta izdala zajedničko saopštenje o ciljevima spoljne politike, koji ne ostavljaju prostor za očuvanje američke hegemonije u svetu.

Blinken obećao Zelenskom još "Patriota"

Američki državni sekretar Entoni Blinken stigao je u Kijev, gde mu je predsednik Volodimir Zelenski zatražio dve baterije PVO sistema "Patriot" za odbranu Harkova. Blinken je obećao više pošiljki vojne pomoći, a Stejt department je saopštio da je tema bila i stanje na frontu.

- Sredstva PVO i balističke rakete dugog dometa već su isporučeni, a neka od tih oružja su na frontu - rekao je Blinken, a jednu bateriju "Patriota" već je dao kancelar Olaf Šolc, koji je naveo da ih ni Nemačka nema mnogo.

Pre dve godine Putin i Si su obznanili preraspodelu ravnoteže svetskih sila, a samo 20 dana kasnije počela je ruska invazija na Ukrajinu. Prošle godine Si je za svoju prvu posetu inostranstvu posle svog reizbora izabrao Moskvu, bez obzira na nalog za hapšenjem Putina, koji je izdao Međunarodni sud u Hagu. Si je time pokazao da odbija da se potčini volji Vašingtona, a u zajedničkom saopštenju istaknuto je da se obe zemlje pridržavaju principa strateškog sadejstva u ostvarivanju sopstvenih interesa.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Entoni Blinken i Volodimir Zelenski

SANKCIJE IH NE BRINU

Sad je Putin u svoju prvu posetu posle pobede na predsedničkim izborima krenuo u Kinu, a takođe je najavljeno zajedničko saopštenje. Nemački kancelar Olaf Šolc i američki državni sekretar Entoni Blinken prošlog meseca pokušali su da nagovore Sija da se odrekne Rusije, što je kineski predsednik javno odbio. Pritom nije udostojio komentara Blinkenove pretnje sankcijama i tvrdnje da Peking snabdeva Moskvu ne samo oružjem nego i opremom za proizvodnju, kao i komponentama proizvedenim na zapadu. Od početka rata trgovinska razmena Kine i Rusije povećana je s oko 40 na preko 200 milijardi dolara, što je Moskvi pomoglo da savlada posledice sankcija.

Šef GUR Budanov: Kijev više nema rezervi

Ruske snage nastavile su prodor u pravcu Harkova, pa je ukrajinska komanda u borbu uvela nekompletirani 11. armijski korpus s četiri mehanizovane i po jednom tenkovskom i artiljerijskom brigadom, kao i neke sitnije jedinice. Načelnik ukrajinske vojne službe GUR Kiril Budanov rekao je za američke medije da Kijev više nema rezervi na raspolaganju.

- Sve naše trupe su sad u Harkovu ili u Časovom Jaru - rekao je Budanov i dodao da će u narednih nekoliko dana Rusi otvoriti novi front i prema gradu Sumi, iako s manjim snagama. Kod Sumija su dva grada evakuisana, a prethodnih dana nestaju pripadnici granične policije i sumnja se da su ih zarobile ruske diverzantske grupe.

ČISTKA ZA ŠOJGUOM, OPET UHAPŠEN GENERAL

Nakon smene ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, u ovom resoru nastavljena je čistka, pa je posle Timura Ivanova zbog korupcije uhapšen još jedan njegov pomoćnik. To je načelnik kadrovske uprave general Jurij Kuznjecov, u čijem stanu su nađeni oko milion evra, zlatnici, kolekcionarski satovi i luksuzni predmeti. Njegova žena i ćerka puštene su posle saslušanja.

U međuvremenu, troje Šojguovih pomoćnika podnelo je ostavke, ali im još nije dopušteno da se povuku s dužnosti zbog primopredaje. Jednog od njih, Alekseja Krivoručka, dve ćerke rođene su u Floridi, pa su automatski dobila državljanstvo SAD. Otad je Krivoručko bio u Americi 26 puta i otvorio firmu u Majamiju, na koju je upisao stan od 255 kvadrata. U međuvremenu je u Moskvi na 30 ari sazidao kuću od 1.500 kvadrata. Drugi, Ruslan Calikov, bio je zadužen za kontrolu troškova, a Tatjana Ševcova za finansije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading