UKRAJINA I ŠPANIJA PREKO NOĆI POSTAJU SAVEZNICI? Zelenski i Sančez sedaju za sto i potpisuju OVAJ SPORAZUM

Autor:

Svet

14.05.2024

23:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako će na sve ovo reagovati Rusija i njen predsednik Vladimir Putin?

UKRAJINA I ŠPANIJA PREKO NOĆI POSTAJU SAVEZNICI? Zelenski i Sančez sedaju za sto i potpisuju OVAJ SPORAZUM

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski krajem nedelje boraviće u Španiji gde će sa premijerom Pedrom Sančezom potpisati bezbednosni sporazum dve zemlje.

Dva lidera su 7. maja održala telefonski razgovor u kojem je Sančez pružio garanciju da će Madrid podržavati Kijev ''koliko god je neophodno'', prenosi španski portal Infobae.

Kako navodi Rason25, Ukrajina teži da osigura vojnu podršku Španije, snabdevanje oružjem i obuku ukrajinskih trupa do ulaska ove zemlje u NATO i EU.

Predsednik španske vlade je takođe najavio da će prisustvovati mirovnom samitu za Ukrajinu u junu.

Zelenski je prošlog oktobra posetio Granadu, tokom španskog predsedavanja Savetom EU, u sklopu samita evropske političke zajednice.

Na marginama tog samita, Sančez se sastao sa ukrajinskim predsednikom i obećao mu više vojne pomoći, kao što su novi PVO i energetska oprema.

Španska kraljevska palata danas je saopštila da će se Zelenski takođe sresti sa kraljem Felipeom VI u petak, nakon čega će biti organizovan svečani ručak u čast ukrajinskog predsednika.

Ostaje da se narednih dana vidi kako će na sve ovo reagovati predsednik Rusije Vladimir Putin.

Inače, ukrajinski predsednik saopštio je danas da je u Ukrajini najveći deficit oružja za protivvazdušnu odbranu i zatražio od američkog državnog sekretara Entonija Blinkena dve Patriot PVO baterije za odbranu Harkova.

Zelenski je danas na sastanku sa Blinkenom u Kijevu pohvalio ''ključnu'' pomoć SAD i zahvalio Vašingtonu na odobrenju paketa pomoći za Ukrajinu, prenosi Rojters.

Ukrajinski predsednik je naglasio da želi da razgovara o bezbednosnim garancijama SAD, kao i da će tražiti od Blinkena da prikupi veću globalnu podršku za predstojeći mirovni samit u Švajcarskoj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading