VELIKI USPEH UKRAJINE: Jeftini poljski dron uništio višemilionski ruski radarski sistem (VIDEO)

Autor:

Svet

29.04.2024

12:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je na Telegramu da je jedinica "Guska 9" bila odgovorna za uklanjanje radarskog kompleksa.

VELIKI USPEH UKRAJINE: Jeftini poljski dron uništio višemilionski ruski radarski sistem (VIDEO)

Foto: YouTube/ClickHeart TV 6/Printscreen

Na društvenim mrežama je osvanuo još jedan snimak zabeležen na frontu u Ukrajini, a koji prikazuje kako ukrajinski dron, vredan nešto manje od 27.000 dolara, uništava ruski radarski sistem Podljot, koji je vredan preko 7,5 miliona dolara.

Kako prenosi Daily Mail, snimak je nastao krajem prošle nedelje i prikazuje uništenje skupocenog ruskog sistema.

Ukrajinci su u napad poslali poljski dron-kamikazu tipa Warmate, koji je pogodio rotirajuću radarsku antenu sistema, koji navodno može da istovremeno prati do 200 ciljeva na daljini od oko 400 kilometara.

Na drugom snimku je prikazano kako još jedan dron pogađa prateće postrojenje za energetsko napajanje radara.

- Uspešnom paljbom naneta je šteta radarskoj anteni i dizel agregatu koji je napajao sistem energijom - navedeno je u poruci ukrajinskih obaveštajaca na društvenim mrežama.

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je na Telegramu da je jedinica "Guska 9" bila odgovorna za uklanjanje radarskog kompleksa, dodajući da se radi o novoj tehnologiji koju ruska vojska poseduje od 2015. godine. Sistem se koristi za otkrivanje ciljeva i koordinisano slanje ciljeva protivvazdušnim sistemima S-300 i S-400.

Podsetimo, ovo nije prvi put da je ukrajinska vojska uspela da uništi ruski radarski sistem Podljot. Prema ukrajinskim izveštajima, u novembru prošle godine jedan sistem Podljot je uništen, dok je u julu 2022. godine još jedan isti ruski radarski sistem uništen u preciznom napadu u južnoj ukrajinskoj regiji Herson.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading