"AKO CIONISTI UĐU U GAZU, TO ĆE BITI NJIHOVO GROBLJE": Iranski predsednik pozvao islamski svet da se uključi u rat

Autor:

Svet

16.10.2023

20:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pozvao je Arapsku ligu i druga međunarodna tela na "odlučnu i hitnu" akciju da zaustave izraelsku "mašinu za ubijanje".

"AKO CIONISTI UĐU U GAZU, TO ĆE BITI NJIHOVO GROBLJE": Iranski predsednik pozvao islamski svet da se uključi u rat

Foto: Tanjug/AP

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahjan upozorio je da ukoliko diplomatski napori da se zaustave izraelski vazdušni napadi i spreči kopnena ofanziva na Gazu budu neuspešni, postoji rizik od nekontrolisane eskalacije sukoba, uz pridruživanje više regionalnih igrača.

- Ako se mere usmerene na trenutno zaustavljanje izraelskih napada koji ubijaju decu u pojasu Gaze završe u ćorsokaku, velika je verovatnoća da će se otvoriti mnogi drugi frontovi - izjavio je Hosein Amir-Abdolahian za Al Džaziru, ponovivši upozorenje Iran se više puta oglasio tokom protekle nedelje.

- Ako cionistički entitet Izrael odluči da uđe u Gazu, vođe otpora će je pretvoriti u groblje okupacionih vojnika - dodao je on.

Tokom svoje diplomatske turneje po regionu, iranski ministar se sastao sa političkim liderom Hamasa Ismailom Hanijehom u Kataru, gde je okupio druge islamske zemlje da podrže Palestinu, i uverio da će Iran nastaviti sa svojim naporima da zaustavi "ratne zločine cionista".

- Islamska Republika Iran nikada neće odustati od svojih principa i vrednosti u podršci palestinskoj naciji - naglasio je on.

U nastojanju da se reši kriza u Gazi, Amir-Abdolahian je takođe razgovarao o "osetljivoj situaciji u regionu" sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jijem. Zamolio je Kinu da upotrebi svoj glas u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija da zaustavi smrt i patnju stanovnika Gaze, naglašavajući potrebu za humanitarnim koridorom, prenosi Alo.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi pokrenuo je telefonske razgovore sa više muslimanskih lidera, podižući uzbunu zbog situacije u Gazi i pozivajući Arapsku ligu i druga međunarodna tela na "odlučnu i hitnu" akciju da zaustave izraelsku "mašinu za ubijanje".

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hameni takođe se obratio muslimanskim zemljama, pozivajući ih da priteknu u pomoć Palestincima. 

- S Božjom milošću, ovaj pokret koji je započeo u Palestini će napredovati i rezultirati potpunom pobedom Palestinaca - napisao je on u objavi na mreži X (bivši Tviter).

Sjedinjene Države su poslale drugu grupu nosača aviona u istočni Mediteran, nastojeći da izvrše pritisak na Iran, Hezbolu u Libanu i druge propalestinske snage da ostanu podalje od rata između Izraela i Gaze.

Uprkos tome što američki mediji spekulišu o mogućoj umešanosti Irana u smrtonosni napad na Izrael koji su izveli militanti Hamasa, predsednik Džo Bajden je priznao da "u ovom trenutku nema jasnih dokaza" da je Teheran pomogao Hamasu u planiranju napada.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading