KATAKLIZMA U NJUJORKU! Proglašeno vanredno stanje zbog nevremena: "Ovo je oluja opasna po život"

Autor: AP

Svet

29.09.2023

19:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Snažna kišna oluja zahvatila je gradsko područje Njujorka u petak, izazivajući poplave na ulicama i putevima, zatvaranje delova gradskog metro sistema i odlaganje letova sa aerodroma "LaGuardia".

KATAKLIZMA U NJUJORKU! Proglašeno vanredno stanje zbog nevremena: "Ovo je oluja opasna po život"

Foto: Tanjug/AP

"U pojedinim oblastima tokom noći palo je do 13 centimetara kiše, a tokom dana se očekivalo čak 18 centimetara više", izjavila je guvernerka Njujorka Keti Hočul. Do podneva je situacija delimično smirena, ali gradonačelnik Erik Adams je pozvao građane da ostanu kod kuće ako je to moguće.

 

 

Do tog trenutka nije bilo izveštaja o smrtnim slučajevima ili kritično povređenim osobama usled oluje, ali mnogi stanovnici su se suočavali sa teškoćama u kretanju kroz poplavljen grad.

 

Saobraćaj se zaustavio, a voda je preplavila puteve do nivoa guma automobila, primoravajući vozače da napuste svoja vozila. U nekim ulicama voda je dosezala do pojasa, a građani su postavljali gajbe kako bi prešli na drugu stranu.

 

 

Škole u Bruklinu su evakuisane i zatvorene, dok su neki delovi metroa i podrumi bili poplavljeni. Zvaničnici su proglasili vanredno stanje. Ova kišna oluja dogodila se manje od tri meseca nakon što je druga oluja izazvala smrtonosne poplave u Njujorku.

"Ovo će biti jedan od najvlažnijih dana u ovoj godini", izjavio je meteorolog Dominik Ramuni iz Nacionalne meteorološke službe u Njujorku.

 

 

Poplave su prouzrokovale obustavu i kašnjenja u radu metroa, a nekoliko linija je bilo zatvoreno. Takođe su obustavljeni i letovi sa lokalnog aerodroma, a zatim su odloženi zbog problema sa točenjem goriva na aerodromu. Gradovi u okolini Njujorka takođe su doživeli poplave.

Zvaničnici upozoravaju da građani treba ozbiljno da shvate ovakve situacije jer se češće javljaju usled klimatskih promena. Kako se planeta zagreva, oluje postaju učestalije, što dovodi do ekstremnih padavina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading