Tijana Bošković NAJBOLJA sportistkinja Srbije u istoriji?

Autor:

Sport

16.10.2022

13:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije pokorila je svet, drugi put vezano, pobedom u finalu nad selekcijom Brazila u tri seta (3:0).

Tijana Bošković NAJBOLJA sportistkinja Srbije u istoriji?

Foto: Tanjug/AP

Naše zlatne devojku su tako odbranile trofej šampiona sveta osvojen pre četiri godine. Srbija je tada predvođena Zoranom Terzićem na klupi savladala Italiju sa 3:2, a četiri godine kasnije sadašnji šef struke naše selekcije, Italijan Danijele Santareli, nastavio je tamo gde je Terzić stao.

Republika

Foto: Starsport

Tijana Bošković

Godinama unazad prva violina našeg nacionalnog tima je, bombarderka na mreži, Tijana Bošković. Neumoljiva Tijana je i ove godine, ovoga puta u Amsterdamu, pokupila priznanje najkorisnije igračice turnira (MVP). Prethodno, istu nagradu je dobila i u Japanu 2018.

Po sletanju na Aerdrom Nikola Tesla, Boškovićeva je rekla:

 - Ja mogu da kažem da se utisci nisu još uvek slegli. Odbraniti svetsko zlato nije bilo lako, Verovale smo jedna u drugu, verovale smo da to možemo. 12 utakmica, 12 pobeda! Želim da se zahvalim ovim devojkama, ali i vama što ste bili uz nas. Biću vrlo kratka jer verujte mi još nisam u potpunosti svesna šta smo uradili, ali biće potrebno neko vreme da nešto pametnije kažem. Ono što sigurno mogu da kažem je da je čast i privilegija biti deo ovog tima. Uvek smo se držali jako timski i bile smo zajedno i to je doprinelo da donesemo ovo zlato- rekla je Tijana.

Svemoćna Tijana je do sada u dva navrata sa selekcijom Srbije osvojila zlatnu medalju na SP. Pored toga ima i dva Evropska zlata, kao i bronzu i srebro na Olimpijskim igrama. 

Republika

Foto: Printscreen Youtube Happy TV

Svetlana Kitić

Tijana Bošković je sinoćnom partijom protiv Brazilki i zvanično otvorila temu zvanu GOAT (Najveća odbojkašica svih vremena). Ako govorimo o kolektivnom sportu, Tijana je autentični pandan nekadašnjoj našoj rukometašici Svetlani Ceci Kitić, koja je i zvanično proglašena za najbolju rukometašicu svih vremena. 

MVP Evropskog prvenstva do 19 godina: 2014.
Najbolji korektor turske lige u sezoni 2016/17.
Najbolji korektor Gran prija 2017.
Najkorisnija igračica MVP Evropskog prvenstva 2017. i 2019.
Najbolja odbojkašica Evrope 2017. po izboru CEV-a.
Najbolja mlada sportistkinja po izboru OKS (2017)
Najbolja sportistkinja po izboru USNS (2017)
Najbolja odbojkašica u finalu CEV kupa 2018.[8]
Najkorisnija igračica MVP Svjetskog prvenstva 2018.
Najbolja odbojkašica Evrope 2018. po izboru CEV-a[22]
Najbolja sportistkinja po izboru OKS (2018)
Najbolja odbojkašica Evrope 2019. po izboru CEV-a
Najbolja sportistkinja po izboru OKS (2019)
Najbolji korektor na olimpijskom turniru u Tokiju (2021)
Najbolji korektor na Evropskom prvenstvu 2021.
Najkorisnija igračica MVP Svjetskog prvenstva 2022.

Ukoliko izuzmemo zlatne medalje  Tijane Mandić, u individualnom nadmetanju, kakav je tekvondo, na Olimpijskim igrama 2012. i 2021. godine, Tijana je uz Cecu jedina koja je u konkurenciji za najbolju u Srbiji svih vremena, kada je reč o kolektivnom sportu. 

Republika

Foto: Starsport

Tijana Bošković

Boškovićeva je rođena je 8. marta 1997. u Trebinju na jugu Republike Srpske. U mlađim kategorijama igrala je za ženski odbojkaški klub Hercegovac iz Bileće, a 2011. godine prešla je u Partizan Vizuru sa kojim je, u seniorskoj konkurenciji, osvajila dve titule prvaka, jedan kup i dva superkupa Srbije. Posle toga, prvi put nastupila je u dresu mlade reprezentacije Srbije, a odatle se lansirala u "A" tim. Ostalo je istorija...

Dana 3. septembra 2021. godine na meču polufinala Evropskog prvenstva protiv Turske, oborila je svetski rekord po brzini smeča od 110,3 kilometara na čas. To je jedno vreme bio najbrži smeč u istoriji ženske odbojke od kada postoje zvanična merenja. Osvojila je srebrnu medalju na tom prvenstvu, čija je završnica održana u Beogradu. Izabrana je za najboljeg korektora na prvenstvu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading