OBRT U SLUČAJU TUNELA DEPOA VIŠEG SUDA! Kovač: "Nedostaje 19 komada oružja" - Vesna Kovačević se pravda "Ko bi očekivao da će neko doći, depo se maltene nalazi pod zemljom"

Autor:

Hronika

15.09.2023

10:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Objasnio je da su se u depou nalazili dokazi o ubistvu Duška Jovanovića i nije isključio mogućnost da je “kontaminacija tih dokaza mogući motiv ovog kriminalnog dela”.

OBRT U SLUČAJU TUNELA DEPOA VIŠEG SUDA! Kovač: "Nedostaje 19 komada oružja" - Vesna Kovačević se pravda "Ko bi očekivao da će neko doći, depo se maltene nalazi pod zemljom"

Foto: Vlada Crne Gore/R.Koprivica

Ovo veliki udar na integritet i sitem u celini, ali država neće ostati bez odgovora, kazao je ministar pravde Crne Gore Marko Kovač u emisiji 'Načisto' na TV Vijesti komentarišući otkriveni tunel ispod zgrade Višeg suda.

On je je rekao da je do sada utvrđeno da u depou Višeg suda nedostaje 19 komada oružja. Kovač je kazao da je priča o krajnjim motivima preuranjena.

- Ne bih targetovao nikoga, ne bih ukazivao, a ima pomagača u Višem sudu, ali je veoma simptomatično na koji način je sve izvršeno, gde je probijen otvor - kazao je Kovač, dodajući da je prosto neverovatna preciznost u odabiru mesta za probijanje otvora.

Republika

Foto: Vlada Crne Gore/R.Koprivica

 

Kovač je ocenio da je prokopavanje tunela ispod Višeg suda najopasniji udar na institucije sistema od ubistva inspektora Slavoljuba Šćekića do današnjeg dana.

- Narušen je integritet pravosuđa. Svjesni smo ozbiljnosti situacije na kojoj se nalazimo. Država neće ostati bez odgovora - poručio je Kovač u emisiji “Načisto TV Vijesti.

Sudija Višeg suda Vesna Kovačević rekla je da u Višem sudu ima postavljenih 14 kamera.

- Od ulaznih vrata Višeg suda, pa hol, pa imamo kamere koje prate stepenice do prvog sprata gde su sudnice, zatim kamere koje prate stepenice gde se nalazi depo, do samih vrata gde se ulazi u depo. Kamerama je pokriveni i hodnici gde se nalaze prostorije, između ostalih, i prostorije gde borave pritvorena lica. I to je pokriveno kamerama… Pa ko bi očekivao da postavimo kamere u depou, kada se ta prostorija nalazi maltene pod zemljom. Da mi očekujemo da će neko doći, nema prozora sa strane, da bi neko mogao pod zemljom… rekla je Kovačević.

V.d. direktora Uprave policije Nikola Terzić objasnio je da istraga o prokopavanju tunela ispod zgrade Višeg suda ide u dobrom pravcu, da su dokazi poslati na veštačenje i da se nada da će brzo doći do rezultata.

Republika

Foto: MONTENEGRO INTERIOR MINISTRY / HANDOUT

 

Terzić je u emisiji “Načisto” rekao da veruje da će istragom u vezi sa iskopavanjem tunela ispod Višeg suda vrlo brzo doći do imena šest osoba za koje se nakon pregleda video materijala sa nadzornih kamera pretpostavlja da su osumnjičeni u ovom slučaju. On je rekao da još uvek ne znaju imena osumnjičenih, ali se nada se da će ih brzo imati.

On je potvrdio da iz depoa nedostaje određena količina vatrenog oružja. Objasnio je da su se u depou nalazili dokazi o ubistvu Duška Jovanovića i nije isključio mogućnost da je “kontaminacija tih dokaza mogući motiv ovog kriminalnog dela”.

O kombi vozilu koje je juče pronađeno, Terzić kaže da je kupljeno u Nikšiću od državljanina BiH.

 - Vozilo koje je oduzeto je kombi vozilo, koje je kupljeno u Nikšiću od strane državljanina BiH i za koje osnovano sumnjamo da su ova lica koristila da dođu do centra grada i da se istim tim vozilom kasnije odvezu. Povodom šest osoba, skidaju se video nadzori kako u užem tako i širem delu Podgorice, i na tim nadzorima imamo određena lica za koja možemo da pretpostavimo da su učestvovala u kopanju tunela, zato što su specifično obučeni, zato što se kreću u grupi, imaju rance ili kofere u kojima možemo da pretpostavljamo da možda nose lopate, krampe, oruđe koje su koristili i li potencijalno možda određene predmete koji su nastali iz depoa - rekao je Terzić za Vijesti.

Što nedostaje iz depoa još uvek ne znaju jer popis još uvek traje, kaže Terzić.

- To je činjenica. Nedostaju određena vatrena oružja iz određenih predmeta. Moje lično mišljenje je da je cilj bio da se dođe u posed određenih predmeta koji potencijalno sutra mogu baciti na kolena čitave jedne istrage protiv jedne kriminalne grupe - rekao je Terzić potvrđujući da govori o kavčanima.

- Verujem da je nekome bio cilj da kontaminira određeni broj predmeta i na taj način obezbedi oslobađajuću presudu. Mislim da bi neko iz Višeg suda morao, ako ništa drugo, nego dati određenu informaciju šta se nalazi u depou - kazao je Terzić.

Portparol Specijalnog državnog tužilaštva i državni tužilac Vukas Radonjić kazao je da ovo jeste udar državi u lice, ali da li će se biti i poraz to ćemo videti nakon završetka istrage.

Radonjić je kazao da Specijalno državno tužilaštvo nikog nije obavestio o ovom događaju.

- Ovo je inicijalna faza postupka. Možda će dokazne radnje ukazati da je učinjeno krivično delo iz stvarne nadležnosti SDT. U ovom trenutku očigledno ne postoje, čim Osnovno tužilaštvo i dalje radi u predmetu, čim nije dostavilo krivične spise, jer je to obavezno po zakonu, ali samo kad postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično delo iz naše nadležnosti - kazao je Radonjić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading