GAS OD JUTROS POSKUPEO ZA 35 ODSTO, NAFTA PREŠLA 100 DOLARA PO BARELU ZBOG SUKOBA U UKRAJINI: Zemljotres na svetskom tržištu ENERGENATA

Autor:

Vesti

24.02.2022

13:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kriza u Ukrajini je tokom noći eskalirala., a sa njom i cene nafte i gasa!

GAS OD JUTROS POSKUPEO ZA 35 ODSTO, NAFTA PREŠLA 100 DOLARA PO BARELU ZBOG SUKOBA U UKRAJINI: Zemljotres na svetskom tržištu ENERGENATA

Foto: Tanjug/AP, Pixbay

Predsednik Rusije Vladimir Putin objavio je "početak specijalne vojne akcije u cilju odbrane naroda u Donbasu", a potom su počeli da stižu izveštaji o granatiranju širom Ukrajine koja je ubrzo saopštila da je počela invazija na njenu teritoriju.

Gotovo istog momenta krenule su promene na tržištu energenata. Cene gasa i nafte skaču do neslućenih visina.

Cena nafte jutros je odmah skočila za 4,69 odsto na 101,93 dolara po barelu, prešavši nivo od 100 dolara prvi put od 2014. godine, a američka sirova nafte WTI je uzletela za 4,73 odsto na 96 dolara po barelu.

Cene prirodnog gasa takođe su snažno ojačale. Cena gasa u Evropi uzletela je jutros za 35 odsto premašivši nivo od 1.400 dolara za 1.000 kubnih metara, pokazuju podaci sa londonskoj berze ICE

Rat vodi u ekonomske tektonske poremećaje, a gde je u toj priči Srbija objasnili su generalni sekretar Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić i pomoćnik direktora Centra za analitiku Privredne komore Srbije Bojan Stanić.

- Imamo direktne posledice, to je upravo ti pritisci koji se nastavljaju. Sa druge strane, naša roba koja se izvozi u Rusiju će postati skuplja i to će biti problem za naše izvoznike. Imaćemo i političke posledice. Ovo je pre svega politička kriza koja pogađa dve zemlje. Energentni su problem - rekao je Vuletić gostujući u emisiji "Puls Srbije" na Kurir televiziji.

Stanić kaže da do maja meseca Srbija ima dogovorenu cenu gasa, a na će nakon nova cena biti visoka.

- Cena gasa je skočila ne samo zbog današnjeg dešavanja, to je već dugogodišnaj politička igra. Mi smo skoro završili novi gasovod, ne bismo trebali da imamo probleme i mislim da što se tiče gasa nećemo imati nikakve probleme. Uglja imamo dovoljno, mislim da naša energetska situacija neće imati problema. Cenu gasa imamo ugovorenu do kraja maja meseca, posle treba da se ugovori nova cena, svakako će ona biti visoka - kaže Stanić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading