KO BUDE IMAO PARE IĆI ĆE NA MORE, A KO NE BUDE NEĆE MOĆI NI U SUTOMORE: Ovog leta rastu cene aranžmana u nebo

Autor:

Vesti

22.02.2022

22:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osim povećanja cena goriva i energenata nove cenovnike će formirati i povratak turista iz zapadne Evrope koji u prethodne dve godine nisu često putovali

KO BUDE IMAO PARE IĆI ĆE NA MORE, A KO NE BUDE NEĆE MOĆI NI U SUTOMORE: Ovog leta rastu cene aranžmana u nebo

Foto: Photo by Cosmin Serban on Unsplash

Tek što su sa najpoznatijih turističkih destinacija počele da stižu dobre vesti o ukidanju mera i postalo jasno da će se ove sezone sigurno više putovati, pred domaće turiste postavljena je nova dilema – koliko će porasti cene aranžmana. Zna se sigurno da će poskupeti, ne samo zbog energetske krize i drastičnog povećanja cena struje i goriva, nego i zbog sve veće tražnje i povratka turista iz zapadne Evrope. Sa druge strane cene su tokom prethodne dve godine pandemije padale, jer tražnje nije bilo, pa sada poskupljenja deluju još drastičnija, pošto svi u turizmu žele i da zarade i da što pre nadoknade izgubljeno.

U turističkim agencijama nisu iznenađeni. Kažu da ko je sa stranim partnerima sklopio ugovore još prošle godine može da nudi aranžmane po istim, već objavljenim cenovnicima, a oni koji nisu, već sada u ponudi imaju aranžmane skuplje i do 20 odsto. Ovo se uglavnom odnosi na hotele, dok se cene apartmana recimo u Grčkoj, gde letuje najviše naših građana, uglavnom nisu menjale.

Iz agencije „Sabra travel” navode da očekuju mnogo bolju sezonu od prethodne i povratak na nivo iz 2019. godine. Kako kaže Vladimir Vlaho direktor ove agencije, poskupljenje nije volja agencija, kojima je u interesu da cene budu prihvatljivije, nego je situacija sa energentima i svim ostalim inputima takva da se ne može očekivati da ne bude promena.

– Mislim da ćemo uspeti da kada je reč o Grčkoj, zadržimo cene na istom nivou, jer smo ranije ugovorili posao sa stranim partnerima, a do sada nije bilo nikakvih korekcija, dok poskupljenja ima za aranžmane u Egiptu gde su više cene i hotela i čartera, a manje korekcija ima i za putovanja u Tursku i Albaniju – napominje Vlaho. Dodaje da će cene avio-prevoza sigurno rasti.

Upitan da li očekuje stabilniju sezonu, naš sagovornik odgovara da turizam u krizi uvek prvi strada, ali se najbrže i oporavlja i da se već sada vide jaki znaci oporavka, jer se putovanja očigledno niko ne odriče.

Iako se poskupljenja pravdaju rastom energenata i sve većom cenom goriva, veliki uticaj na formiranje cenovnika imao je i povratak turista iz zapadne Evrope koji su od početka godine masovno počeli da rezervišu smeštaj u Grčkoj, Egiptu, Turskoj. Pre krize sa Ukrajinom i rusko tržište je beležilo veliki broj rezervacija ka Egiptu i Turskoj i sve to je dovelo do cenovnih turbulencija koje će u narednim mesecima tek pokazati kako turistički sektor reaguje na promene.

– Na ove trendove ne možemo uticati. Primetno je ponovo veliko interesovanje turista iz zapadne Evrope i to je automatski poguralo cene. Samo u Albaniju koja je u prethodne dve godine bila vrlo posećena, već su ušli turoperateri iz Poljske i tu će evidentno biti korekcija cena. Rusi se vraćaju u Egipat i mnoge druge destinacije na koje su naši građani tokom ove dve godine odlazili jer smo imali mogućnost da putujemo verovatno će postati manje dostupne – navodi Aleksandar Seničić, direktor „Jute”. Prema njegovim rečima menjaju se i uslovi za rane rezervacije, pa se sada od putnika zahteva da isplate ceo iznos unapred, jer to strani partneri zahtevaju, a ranijih godina su jedan deo pokrivale agencije iz svog budžeta kako bi omogućile turistima da deo novca uplate kasnije.

– Putnicima savetujemo da se, ukoliko su u mogućnosti, što pre odluče za destinaciju i rezervišu svoj smeštaj jer će on u sezoni biti znatno skuplji. Kao posrednici, agencije zavise od svojih partnera i neće moći mnogo da utiču pod ovim novim okolnostima – objašnjava Seničić. Dodaje da bi svi oni koji imaju zamenske vaučere trebalo što pre da ih iskoriste, menjaju ili poklone treba računati i na to da mnoge agencije koje su teško podnele krizu možda neće uspeti da opstanu.

– Verujem da će se i priča o zamenskim putovanjima završiti ove godine, jer bi trebalo konačno da krene oporavak turističkog sektora – kaže on.

Bojan Milosavljević, iz niške agencije „Ski i san” napominje da prema informacijama do kojih su oni došli apartmani u Grčkoj u većini slučajeva nisu poskupeli, ali da se novi cenovnici mogu očekivati u hotelima.

– Prve smene krenuće u junu i već sada možemo da kažemo da su to skoro identične cene kao prošle godine, dok korekcija ima samo za prevoz koji je poskupeo – objašnjava on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading