SENJAK, DEDINJE, AUTOKOMANDA... ZNATE LI KAKO SU DELOVI BEOGRADA DOBILI IMENA? Hit priča

Autor:

Vesti

28.04.2024

10:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pripadnici keltskog plemena su osnovali Singidunum u 3. veku pre nove ere, dok prvo pominjanje Beograda datira iz 878. godine.

SENJAK, DEDINJE, AUTOKOMANDA... ZNATE LI KAKO SU DELOVI BEOGRADA DOBILI IMENA? Hit priča

Foto: Facebook/Горан Весић

Smešten na ušću Save u Dunav, Beograd je jedan od najstarijih gradova u Evropi i, pored Atine, najveća urbana celina na Balkanu. Najstariji arheološki nalazi sa njegovog područja sežu u peti milenijum pre nove ere.

Pripadnici keltskog plemena su osnovali Singidunum u 3. veku pre nove ere, dok prvo pominjanje Beograda datira iz 878. godine. Tokom svoje duge i burne istorije, Beograd je osvajalo 40 armija, a 38 puta je podizan iz pepela. Glavni je grad Srbije, sa oko 1,6 miliona stanovnika.

Beograd je prestonica srpske kulture, obrazovanja i nauke. Njegova teritorija je podeljena na 17 opština, koje imaju svoje lokalne organe vlasti, a njegovi brojni delovi nose zanimljiva imena. Jedni od njih su Senjak, Dedinje i Autokomanda. Mnogi se pitaju kako su ovi delovi grada dobili imena.

Senjak

Pre što je postao zanimljiv višim klasama Beograda, Senjak je bio odlično prirodno mesto za osmatranje. Pošto su poljoprivrednici držali seno po celom Beogradu, često je dolazilo do požara, pa je zato bilo naređeno da se sve seno drži na jednom mestu, a za tu namenu je izabran prostor današnjeg Senjaka - po tome je Senjak i dobio ime.

Senjak je u prošlosti pripadao opštini Topčidersko brdo, koja se 1957. godine spojila sa opštinom Zapadni Vračar (od čega je nastala opština Savski Venac). Senjak danas spada u jedno od bogatijih naselja u Beogradu, piše vikipedija.

Dedinje

Pre nego što je gušće naseljeno, Dedinje je bilo prekriveno vinogradima, voćnjacima i njivama. U prošlosti se pominju imena Dedija, Mala Dedija i Dedina. Postoje različita mišljenja o poreklu toponima Dedinje. Po jednoj teoriji toponim podstiče od naziva dede, koji se davao starešini tekije, muslimanskog manastira.

Prema turskom popisu iz 1560. godine jedna od beogradskih tekija je upravo ovde imala svoje vinograde. Ipak, verovatnije je da je poreklo srpsko, sa značenjem dedino brdo. Širenje naselja počinje posle Prvog svetskog rata, a intenzivira se tokom izgradnje dedinjskih dvorova porodice Karađorđević 1924 -1936. godine. Mnogi imućni Beograđani: industrijalci, bankari, trgovci i političari počeli su gradnju raskošnijih letnjikovaca, a sa vremenom i pravih porodičnih vila.

Dedinje je jedan od najlepših i najšumovitijih delova Beograda.

Autokomanda

Autokomanda je gradska četvrt u Beogradu, glavnom gradu Srbije, a takođe i petlja na nekadašnjem auto-putu koji prolazi kroz Beograd. Nalazi se na tromeđi gradskih opština Voždovac, Savski venac i Vračar. Nazvana je po kasarni auto-jedinice JNA koja se nekada nalazila na tom mestu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading