CENE TURISTČKIH ARANŽMANA EKSPLODIRALE! Grci udaraju po ušima! OČEKUJU SE NOVA POSKUPLJENJA PRED LETNJU SEZONU!

Autor:

Vesti

20.02.2022

08:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najavljuje se drastično poskupljenje letnjih aranžmana, posebno za Grčku.

CENE TURISTČKIH ARANŽMANA EKSPLODIRALE! Grci udaraju po ušima! OČEKUJU SE NOVA POSKUPLJENJA PRED LETNJU SEZONU!

Foto: www.profimedia.rs

Da li ćemo ovog leta moći lakše da putujemo zbog postepenog ukidanja epidemioloških mera ostaje da se vidi, a i da ne bude korona mera, najavljuje se da će cene za letnje destinacije biti za petinu više nego 2019. godine.

Na omiljenoj destinaciji naših ljudi tokom leta, Grčkoj, cene turističkih aranžmana su znatno poskupele. Prema informacijama, do poskupljenja je došlo zbog energenata kojima je cena porasla, i samim tim su cene gotovo svih proizvoda otišle u nebo. Tako je u proseku smeštaj u apartmanima u toj zemlji poskupeo 15 odsto, a u hotelima 20.

- Radna snaga koja dolazi iz Bugarske više nije prisutna, poskupela je cena radnog sata i sve je to automatski podiglo cenu apartmanskog smeštaja. Što se tiče hotelskog smeštaja, smanjen je obim soba koje su na raspolaganju a samim tim povećana je cena zakupa hotelskog smeštaja - kaže Dejan Bukarica iz turističke agencije za Javni servis.

Turska je prošlog leta povećala cene, pa se ovog, one neće bitnije menjati, a što se tiče Italije, još jedne od popularnih destinacija, očekuje se da će se otvoriti za ulazak 1. maja i stručnjaci su gotovo sigurni da će biti poskupljenja. U Španiju naši turisti već putuju, a tamo su cene ostale kao i pre korone. Polako se otvaraju i takozvane daleke destinacije.

- U ovom trenutku najtraženiji su Zanzibar, Maldivi i Dominikanska republika. Gledamo da imamo dobre konekcije sa avio-kompanijama, da unapred kupujemo karte i na taj način zaštitimo cene, ali te cene su zaista povoljnije u odnosu na one pre pandemije jer se avio-kompanije na tim dalekim letovima trude da povrate ono izgubljeno kroz povoljnije cene -  kaže Andrej Todorović iz turističke agencije.

Porast cena turističkih usluga, ekonomiste uopšte ne iznenađuje.

- Ja mislim da je faktor koji su mnogi zanemarili visoka inflacija u evrozoni. Prošle godine je ona bila preko pet odsto i kad imate takvu inflaciju za očekivati je da imate i rast cena usluga, posebno u turizmu. Turistički biznis je trpeo velike gubitke tokom 2020., u nešto manjoj meri i 2021. i ovo je godina kada oni žele da to isprave i da se vrate na normalan režim poslovanja - kaže Goran Nikolić, ekonomista.

Zemlje severa Evrope ukinule su gotovo sve kovid mere, to su učinili i Britanci, a i Nemačka će se tokom marta vratiti normalnom životu.

Žitelji tih zemalja su inače najveći evropski putnici. Na povećanje cena aranžmana uticaće i to što oni ovoga leta neće pitati za cenu. Biće im samo važno da, posle dvogodišnje pauze, desetak dana uživaju na toplom mediteranskom suncu.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Krsta

20.02.2022 10:15

Zbog pandemije rizik je ići van granica svoje države.