SRPSKI TURISTI MOGU DA IDU BEZ OGRANIČENJA SAMO U OVE DVE ZEMLJE:

Autor:

Vesti

10.02.2022

22:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Počela prodaja letnjih aranžmana, za sada najviše za Grčku i Albaniju, cene nešto više za Egipat i Tursku.

SRPSKI TURISTI MOGU DA IDU BEZ OGRANIČENJA SAMO U OVE DVE ZEMLJE:

Foto: Tanjug/AP

Građani Srbije za sada, bez ograničenja, mogu da putuju samo u Mađarsku i Bosnu i Hercegovinu, ali postoje najave da će se uslovi putovanja relaksirati i u drugim turističkim zemljama. Prema podacima iz turističkih agencija počela je prodaja i aranžmana za Italiju, jer ima naznaka da će se ova država polako otvarati za turiste. Pozitivnih signala ima i iz drugih zemalja, poput Austrije i Nemačke, a sve će biti jasnije od aprila.

– Prema podacima iz strane štampe čini se da pojedine zemlje, bez obzira na visok broj zaraženih, opuštaju mere. Verujem da će se najveće turističke zemlje čuvati još nekoliko meseci da bi, kao i prošle godine, pred sezonu otvorile granice. Što se nas tiče, svakako bi trebalo da izađemo iz crvene zone i da se broj zaraženih drastično smanji – kaže za „Politiku” Ljubiša Nešovanović iz agencije „Robinzon”.

Ono što je za sada problem jeste status onih koji su vakcinisani sa dve doze, a nisu primili buster, a vreme ističe i pitanje je u kakvom će položaju biti do početka letnje sezone. Prateći stranu konkurenciju Nešovanović dodaje da je primetio da u Nemačkoj, na primer, raste broj rezervacija na domaćim destinacijama, iako su tamošnji turoperateri zakupili velike kapacitete u Španiji i Grčkoj.

U domaćim agencijama navode da rezervacija ima već i za letnju sezonu i da se najviše prodaju aranžmani za Grčku i Albaniju, a nešto manje za Tursku i Egipat koji su u međuvremenu podigli cene.

Republika

Foto: Printscreen/ AMSS

 

 

U Evropskoj uniji su od 1. februara na snagu stupile nove mere i preporuke o bezbednim putovanjima tokom pandemije. Prema ovim preporukama putovanja će biti olakšana svim građanima koji imaju važeću kovid potvrdu, jer neće morati da se testiraju prilikom ulaska u države članice. Ovim aktom je produženo i trajanje potvrde o vakcinaciji na devet meseci, odnosno 270 dana.

Kako je navedeno u saopštenju veća EU, od onih koji nemaju kovid potvrdu u budućnosti bi moglo da se zahteva testiranje pre ili najkasnije 24 sata posle dolaska u određenu zemlju.

Prilikom putovanja u narednom periodu prednost će se davati samim putnicima i njihovom statusu, a ne zemlji iz koje dolaze, međutim Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti, kako je najavljeno, nastaviće da objavljuje spisak rizičnih država i one će se obeležavati kao i do sada po bojama – u zavisnosti od epidemiološke situacije. Uporedo sa donošenjem ovih mera koje bi, pretpostavlja se, mogle da doprinesu oporavku turizma, Svetska turistička organizacija (UNVTO) i Evropsko udruženje putničkih agencija i touroperatera su još jednom upozorili da ograničenja nisu dobra i zatražili su da se ona ukinu.

Ograničenja putovanja su i kontraproduktivna, jer su nanela mnogo ekonomske štete posebno zemljama u razvoju, a suštinski nisu ili su tek neznatno doprinela sprečavanju širenja virusa, saopštili su iz UNVTO-a. Oni tvrde da postoji bolji način da se sprovedu ograničenja, i čak navode da vakcinacija ne bi trebalo da bude jedini uslov za turistička putovanja.

Udruženja su pozvala države članice da usklade pravila, jer je to jedini način da se ljudi konačno osmele i počnu da putuju. Ponovnog pokretanja putovanja, smatraju, nema sve dok ima neizvesnosti oko toga koji uslovi mogu da ih dočekaju na granicama i sve dok uslovi za ulazak nisu usklađeni. Ovo se posebno odnosi na putovanja porodica koja i dalje nisu na ranijem nivou, verovatno i na rezervacije za odmore koje su i dalje za trećinu manje od istog perioda prošle godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading