MINISTAR MALI OBJAVIO DOBRE VESTI: MMF potvrdio da smo na pravom putu

Autor:

Vesti

20.12.2021

22:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je sporazum sa MMF-om veoma važan, jer su posle prve revizije amandmana iz MMF-a potvrdili da je ekonomska politika koja se vodi u Srbiji uspešna.

MINISTAR MALI OBJAVIO DOBRE VESTI: MMF potvrdio da smo na pravom putu

Foto: Tanjug/ T. RADOVANOVIĆ

- Ukoliko pogledamo kumulativnu stopu rasta BDP-a ove i prošle godine, ostvarićemo zasigurno najbolji rezultat u Evropi, odmah posle Irske. Na kraju ove godine imaćemo rast od 7,3 ili 7,4 odsto, a sledeće od 4,5 do 5 procenata. Do ovoga ne bi došlo da na vreme nismo sproveli fiskalnu konsolidaciju, zahvaljujući čemu smo spremno dočekali najveću ekonomsku krizu ikada, izazvanu pandemijom virusa korona - ocenio je Mali.

On je rekao da je sačuvana stabilnost javnih finansija i naglasio da će udeo javnog duga na kraju godine iznositi 58,2 odsto, što je daleko od 60 odsto BDP-a koliko propisuje Mastriht.

Napomenuo je da će i u narednom periodu fokus biti na nastavku strukturnih reformi, koje su potrebne za ostvarivanje još većeg rasta, navedeno je u saopštenju.

Pored sprovođenja mera za suzbijanje sive ekonomije, Mali je kao jedan od prioriteta naveo i ostvarivanje sveobuhvatnog plana za zeleni rast, koji dodatno podržava ekonomski oporavak i obezbeđuje održiviji razvoj.

On je istakao da se budžetom za sledeću godinu nastavlja ulaganje države u povećanje potrošnje, kao i u kapitalne projekte, saopšteno je iz ministarstva finansija.

Vest o pozitivnoj oceni MMF-a ranije danas objavila je Narodna banka Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading