MOJ BRAT JAGUAR NA VASKRS JE STAO U STROJ CARA LAZARA: Ispovest dr Danila Vasojevića, pesnika Košara, koji je otvorio dušu za Republiku!

Autor:

Vesti

03.05.2024

13:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ivan je odrastao uz gusle i junačke pesme, šta se drugo i očekivalo nego da svoj život položi na branik otadžbine

MOJ BRAT JAGUAR NA VASKRS JE STAO U STROJ CARA LAZARA: Ispovest dr Danila Vasojevića, pesnika Košara, koji je otvorio dušu za Republiku!

Foto: Privatna arhiva

Vodnik Ivan Vasojević položio je život na oltar otadžbine na Vaskrs, 11. aprila 1999, u paklu Košara. Spasavao je ranjenog druga. Drug je preživeo, Ivan, ratnog imena Jaguar, nije.

Godinama posle srpskih Termopila, Bog je tragao za onim koji će u reči pretočiti neviđeno herojstvo Ivana Vasojevića i njegovih saboraca, koji stadoše za vrat višestruko nadmoćnijem neprijatelju i odbraniše svetu srpsku zemlju. Božje proviđenje je odlučilo da ovaj sveti zadatak dobije baš dr Danilo Vasojević, Ivanov brat od strica, autor zbirke pesama "Košmari Košara".

ZAJEDNO ODRASLI

Dugo je Danilo, kaže, čak i prijateljima tajio da je junakov brat, pitajući se da li ga je dostojan, sve dok iz njega, kao kroz provaljenu branu, nije pokuljala reka reči u slavu svih košarskih heroja.

- Ivan je rodom iz sela Donje Goračiće kod Sjenice, iz zaseoka Varine. Tu žive samo Vasojevići, na groblju nema drugog prezimena. Odrastao je uz gusle i junačke pesme, pa šta se drugo moglo i očekivati kad je počeo rat nego da hrabro stupi na branik otadžbine. Nadahnut podvizima srpskih junaka, i sam se upisao među njih. Ivan nije znao za strah - počinje Danilo ispovest za Republiku.

Foto: Privatna arhiva

dr Danilo Vasojević, Ivanov brat od strica

 

Dva brata su svako leto provodila zajedno u rodnom kraju. Kasnije su se redovno viđali na slavama i slavljima, sve do kobnog 11. aprila 1999.

- Njegova pogibija je jedna od najherojskijih epizoda krvavih Košara. Imao je na koga i da se ugleda. Na samo dva kilometra od njegove kuće, u Miševićima, rođen je proslavljeni vojvoda Petar Bojović. Iz tog kraja je i jedan od najslavnijih srpskih junaka - potpukovnik Vojin Popović, poznatiji kao četnički vojvoda Vuk, za koga su savremenici govorili da je vredniji od cele divizije. Moj brat je samo nastavio tu tradiciju - nadahnuto govori Danilo i dodaje:

- Nije želeo ranjenog vojnika da ostavi na milost i nemilost teroristima. Vratio se po njega i poginuo u rejonu Maja glava.

Galop junaka

Sjenicom galopiraju
beli konji
slavom osedlani
u sedlima slavni.

Od davnina
obroncima Zlatara,
dolinom Uvca
sijaju neki posebni zraci sunca.

Kolevka mi se zaljuljala
pokraj Bojovićevog rodnog kraja,
šetao sam stopama
vojvode Vojina Popovića

Brat mi je njihov sabrat
Jaguar
Ivan Vasojević,
kraj Lazara je tamo gde i Miloš Obilić.

Vojvode se u Sjenici rađaju,
zlatnici sa Zlatara sijaju,
u Uvcu se ta deca krste,
ordenje im prsa krase.

Na nepreglednim pašnjacima
svakog Vidova dana
vojska bele konje osedlava
na čelu sa vojvodama.

Bojović sa sabljom i šajkačom,
Vukov glas ječi sa Kajmakčalana,
Ivan vojsku vodi sa Košara,
ponos sva trojica svih Sjeničana

Daće Bog i sreća junačka
vrela krv sjenička
još vekovima
da u ime srpstva ključa

* pesma koju je Danilo posvetio bratu Ivanu iz zbirke "Košmari Košara"

PRVI U JURIŠU

Samo dva dana ranije, Jaguar je izveo nemoguće i sa samo 12 saboraca odbranio Košare. Bio je, svedoče njegovi vojnici, prvi u jurišu, poslednji kad se odstupalo, kao u najsvetlijoj tradiciji srpskih vojskovođa.

Foto: Privatna arhiva

Ivan Vasojević položio je život na oltar otadžbine na Vaskrs

- Tog Velikog petka zasedno mesto C3/6 prvo je napadnuto i da su tu pregazili naše momke u zasedi, mogli bi s leđa da priđu karauli. Sačekali bi vojsku u povlačenju, koja ne bi imala nikakve šanse da se tome suprotstavi. Iznenadni napad Albanaca, plaćenika iz raznih delova sveta, osujećen je - rekao je jedan od učesnika bitke za portal Čojstvo i dodao:

- Kada razmišljam o celoj situaciji, sve što se dešavalo na Veliki petak podsećalo me je na Hrista i 12 apostola.

Inicijativa za podizanje spomenika

Udruženje veterana Košare pokrenulo je inicijativu da se podigne spomenik trojici heroja: dobrovoljcu Ivicu Ivanoviću i vojniku Branislavu Negiću u Banji Koviljači, a Saši Ivankoviću u Lazarevcu.

- Ivanović je u 44. godini ostavio porodicu i unosan biznis i otišao da brani otadžbinu zajedno sa zemljakom Negićem, čije telo nikada nije pronađeno. Posmrtne ostatke sina uzalud su čekali i Ivankovićevi roditelji, koji su se do smrti nadali da će bar moći dostojno da ga sahrane - kaže Danilo Vasojević.

Saborac Grubić stradao pomažući u saobraćajki

Jaguarov saborac Dragan Grubić bio je pripadnik elitnog 53. graničnog bataljona VJ i osnivač i predsednik humanitarne organizacije Branioci otadžbine 1998-1999, a poginuo je na petu godišnjicu agresije NATO na Srbiju.

Kada se 24. marta 2004. vraćao iz Kruševca, gde je položio venac na Spomenik borcima palim 1999, kod Paraćina je ispred njega automobil sleteo sa puta i udario u bankinu. Dragan je istrčao da bi pomogao vozaču, ali ga je, nažalost, udarilo drugo vozilo i usmrtilo na mestu.

Kako su odbranjene Košare: Podvig Ivana i 12 apostola

Bitka za Košare, najveća u novijoj srpskoj istoriji, počela je na Veliki petak 1999. Teroristi su otkriveni slučajno, kao božjim proviđenjem, kad je Dragan Grubić, iskusni pripadnik grupe "Gromovi", vođen čudnim osećajem, odlučio da sam povede grupu vojnika na izvor.

Posle dvadesetak minuta, jedan od vojnika koji je pošao s njim vratio se i rekao da su opazili čoveka s motorolom blizu granične linije, pa se još nekoliko vojnika pridružilo grupi.

- Predvođeni vodnikom Vasojevićem, nas šestorica, peli smo se uzbrdo po nepristupačnom terenu, držeći rastojanje od desetak metara. Kada smo došli do najviše tačke, počeli su da pucaju po nama. Svi smo zalegli, tražeći zaklon, i pritom formirali potkovicu, upadajući u neprijateljsku formu slova "G", na obostrano iznenađenje. Na čelu potkovice, na tom malom uzvišenju koje se u borbi činilo kao planina, bili su vodnik Jaguar, Grubić i Čkrebo, Draža ispod njih levo, a Krivi i Ostoja desno, pored jedne ogromne bukve - seća se jedan od učesnika.

Naša vojska bila je na uzvišenju i, samim tim, imala bolji strateški položaj i preglednost. U prvom razmeni vatre pokošeno je mnogo terorista.

- U jednom trenutku je Grubi povikao: "Dražo! Ostoja! Opkoljavajte," pa dodao: "Ajde, ovo smo čekali, levi bataljon, kreni napred! Turci, došao vam je crni petak! Dražo, Ostoja, krenite napred, pobijte bandu!" Jaguar je prihvatio igru Grubog, i krenuo da viče: "Juriš! Ura!" Tada kreće koncentrisana vatra prema teroristima. Poenta je bila prikazati teroristima da naših graničara ima više. Podeljeni u dve grupe, potpuno su zbunili napadače.

- Ta vrsta igre se nastavila i na motorolama, Jaguar i Grubi su namerno ostavili otvorenu vezu da bi se čulo njihovo komandovanje, pucnjava i lomljenje neprijatelja, da bi preostalim zasedama podigli moral i da ne bi došlo do panike - piše portal Čojstvo.
U trenutku zatišja vodnik Vasojević je naredio pokret, zabacio praznu pušku na leđa i pištoljem davao odstupnicu saborcima.
- Trčeći kroz šumu, jednim delom smo morali da prođemo kroz naše minsko polje, koje je postavljeno krajem 1998. Približavajući se zasednom mestu koje smo ostavili, videli smo siluete naših drugova. Neko je povikao: "Ne pucajte! Mi smo" i uleteli smo na sigurno. Osetili smo olakšanje kada smo videli da su svi živi, štaviše, niko nije ni ranjen.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading