OTKAČILA SE BARŽA NA DUNAVU KOD VELIKOG RATNOG OSTRVA: Samo pukom srećom nema povređenih! Građani mesecima upozoravali nadležne! Parkiranje barži višegodišnji problem!

Autor:

Vesti

03.05.2024

12:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Barža rumunskih registracija, duga preko 100 metara (sastavljena od dve uvezane), već dva, tri meseca je bila parkirana preko puta Velikog ratnog osrtva. Međutim, kako je bila prikačena samo jednim sidrom, svaki jači vetar ju je pomerao u plovni kanal, čime je ugrožavala male čamce i druge barže. Zabrinuti građani su više puta prijavljivali problem, ali niko nije reagovao. Na kraju se jedna barža i otkačila!

OTKAČILA SE BARŽA NA DUNAVU KOD VELIKOG RATNOG OSTRVA: Samo pukom srećom nema povređenih! Građani mesecima upozoravali nadležne! Parkiranje barži višegodišnji problem!

Foto: Privatna arhiva

Prema rečima jednog Beograđanina, koji se javio našoj redakciji, a koji je i sam više puta zvao nadležne, od momenta parkiranja ove barže rumunskih registracija, njen zadnji deo nije bio vezan i slobodno je "šetao" pri svakom malo jačem vetru. 

Foto: Privatna arhiva

Barža je parkirana već dva, tri meseca

- Zadnji deo barže, koja se sastoji zapravo od dve spojene barže, duge ukupno preko 100 metara, sve vreme je šetao, rotirao. Na taj način, pri malo jačem vetru, barža ili opšteti obalu ili uđe u plovni kanal pa može da ugrozi male čamce ili druge barže. To uopšte nije naivno. Svi se sećamo slučaja kada je gliser kod Pančevca udario u baržu i bilo je mrtvih - kaže ovaj čovek i dodaje:

Foto: Privatna arhiva

Drugi deo barže je skroz došao do priobalja

- Barža je prvobitno bila preko puta Gardoša, pa se sama spustila prema 25.maju. One su parkirane tako što se spusti sidro, ali kad je jak vetar, sidro krene. Više puta je više nas zvalo nadležne. Obraćali smo se policiji, oni su izašli na teren i uputili nas na Kapetaniju. Zvali smo Kapetaniju, ali nikakav odgovor nismo dobili. 

Foto: Privatna arhiva

Jedan deo barže se otkačio i otplovio

Ono na šta su dva, tri meseca upozoravali, na kraju se i dogodilo. Jedna od barži se otkačila!

- Jedna od te dve barže, koje su bile uvezane, otkačila se i otplovila. Na to smo sve vreme upozoravali! Javljeno je policiji. Ugroženi su svi u priobalju. Vetar ju je prebacio na drugu stranu, prema Lidu, tu je plitka voda. Nasukala se i i dalje stoji tamo. A mogla je lako da udari i u kafane u Zemunu - zaključuje naš sagovornik. 

Kontaktirali smo sa Lučkom kapetanijom, ali su nas oni uputili da pošaljemo pitanja Ministarstvu građevine i saobraćaja, u čijoj su nadležnosti, što smo i učinili. Međutim, odgovore nismo dobili ni posle nekoliko dana. 

Foto: Privatna arhiva

Parkiranje barži je višegodišnji problem

Ovaj slučaj ponovo je aktivirao staro pitanje - ko se igra bezbednošću građana u priobalju i na rekama, jer problem parkiranja barži nije od juče, a niko se ne hvata s njim u koštac od nadležnih. Takođe, upitno je i ko kontroliše barže posle parkiranja i na koji vremenski period, da li su dobro privezane/usidrene. 

A svako otkačinjanje barži i njihov ulazak u plovni kanal je opasnost u najavi. Takođe, barže lako mogu da oštete obalu, kao i parkirane male čamce. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading