CEH PAKTA SA ĐAVOLOM DOŠAO NA NAPLATU: Albanci ruše Severnu Makedoniju po istoj matrici po kojoj OTIMAJU KOSOVO!

Autor: Republika

Svet

28.02.2021

10:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pakt sa Albancima koji je svojevremeno sklopio premijer Severne Makedonije Zoran Zaev po svemu sudeći mogao bi vrlo brzo da dođe na naplatu.

RepublikaFoto: faceboook.com/printscreen
Protesti u Severnoj Makedoniji

Naime, sasvim ispod radara javnosti u Srbiji prošao je protest koji su u Skoplju u petak oraganizovali albanski esktremisti zbog donošenja osuđujuće presude u slučaju "Monstrum", kojom je grupa Albanaca osuđena za petostruko ubistvo kod Smilkovskog jezera u okolini Skoplja u aprilu 2012. godine.

Članovi porodica i prijatelja osuđenih hodali su ulicama glavnog grada Severne Makedonije od skopskog naselja Čair prema zgradi Vlade, ali ih je snažan policijski kordon sprečio da učesnici protesta dođu do zgrade Vlade.

Na to su demonstranti burno reagovali uzvikujući "Diktatura" i "Oslobodite put".

Kako prenose mediji, desila su se i dva manja incidenta kada je deo demonstrata pokušao doći do policijskog kordona, ali ih je zaustavilo obezbeđenje. Stotinjak njih su pokušali da se sudare sa policijom, bacajući razne predmete i petarde. Posle toga specijalci iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i policijski oklopni transporteri su pomerili kordon u pravcu demonstranata.

RepublikaFoto: faceboook.com/printscreen

Ono što odmah pada u oči povodom ovih protesta je da Albanci kada god im se ukaže prilika koriste istu matricu koju su u više navrata koristili i u prošlosti, kako bi destabilizovali region i načinili važan korak ka svom proklamovanom nacionalnom cilju - Velikoj Albaniji.

Paralele sa dešavanjima na Kosovu i Metohiji tokom osamdesetih, devedesetih godina prošlog, kao i prve decenije 21. veka, su i više nego očigledne.

Uostalom dovoljno je se prisetiti Matrovskog pogroma 2014. godine, kada su Albanci divljali na Kosovu i Metohiji i kada su proterali više hiljada Srba sa svojih vekovnih ognjišta, koristeći kao povod to što su se trojica albanskih dečaka utopila u Ibru, u selu Čabra u Ibarskom Kolašinu.

Ako se ode malo dalje u prošlost, lako će se uočiti da su albanski ekstremisti isti scenario koristili i ranije kako bi se predstavili kao žrtve torture i diktature.

Tako je bilo i 1981. godine kada je sa Prištinskog univerziteta krenula pobuna Albanaca koji su već tada zahtevali samostalnost i otcepljenje iz tadašnje države, pa da se donese zaključak da će Albanci iskoristiti i najmanji povod kako bi se ostvarili svoj zacrtani cilj.

Komentarišući albanske proteste u Severnoj Makedoniji i njihovu paralelu sa događajima na Kosovu, politički analitičar Branko Radun kaže da je premijer Zoran Zaev pristao na albanske zahteve prilikom formiranja vlade, zbog čega ne veruje da bi protesti u ovom trenutku mogli da budu okidač za drastičnije nemire.

- Što ne znači da će tako biti i u budućnosti. U ovom trenutku Albanci u Severnoj Makedoniji mogu da vrše pritisak kroz insititucije, da utiču na odluke sudova i na rad vlade, tako da trenutno ne vidim da će ići na dizanje pobune i revolucije - kaže Radun i objašnjava da su Albanci u Severnoj Makedoniji privrženiji Prištini nego Tirani.

- I to je dodatni razlog zašto se može povući paralela sa događajima na Kosovu iz prošlosti. Albanci bi hteli da budu iznad zakona, da za njih zakon ne važi, pa tako osim što žele osamostaljenje do otcepljenja iz Severne Makedonije, žele da nameću svoj uticaj i u ostatku te zemlje. Baš kao što su hteli na Kosovu - zaključio je Radun.

Presuda krivičnog suda

Krivični sud u Skoplju u utorak (25. februara) je osudio na doživotnu kaznu zatvora Alila Demirija i braću Agima i Afrima Ismailovića za petostruko ubistvo kod Smilkovskog jezera u okolini Skoplja u aprilu 2012 godine. Izričući presudu, sudija je rekao da su oni krivi za krivično delo "terorizam".

Optuženi Haki Aziri je osuđen na devet godina zatvora, a Fejzi Aziri na 15 godina. Zbog nedostatka dokaza, oslobođen je optuženi Sami Ljuta.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ljuba

28.02.2021 11:11

Ma to smece oterati u Albaniju i neka tamo traze neka svoja prava ovde su gosti i tacka.