PETA RUNDA U BRISELU: I danas o dinaru u okviru dijaloga Beograda i Prištine

Autor:

Vesti

18.04.2024

08:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Delegaciju Beograda će i tokom pete runde dijaloga o jednostranoj odluci Prištine da ukine platni promet u dinarima predvoditi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković

PETA RUNDA U BRISELU: I danas o dinaru u okviru dijaloga Beograda i Prištine

Foto: Tanjug

U Briselu će biti nastavljeni razgovori u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Očekuje se da će glavna tema ponovo biti odluka Centralne banke u Prištini da zabrani upotrebu dinara na Kosovu, prenosi Javni servis.

Delegaciju Beograda će i tokom pete runde dijaloga o jednostranoj odluci Prištine da ukine platni promet u dinarima predvoditi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, dok bi prištinsku stranu trebalo da predstavlja njen glavni pregovarač Besnik Bisljimi.

Petković je rekao da u Brisel dolazi sa svojim timom, u kojem su i finansijski eksperti.

"Idemo u nadi da pronađemo rešenje za dinar, iako nisam optimista, imajući u vidu nespremnost Prištine da kompromisom tražimo rešenja", rekao je Petković.

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je u ponedeljak, da će kasnije ove nedelje ugostiti glavne pregovarače Beograda i Prišine na novoj rundi razgovora, sa ciljem da se pronađe privremeno rešenje za ljude koji su pogođeni odlukom centralne banke u Prištini da na Kosovu bude ukinut dinar.

"Očekujem da obe strane dođu na sastanak otvorenih umova, fleksibilni i da budu orijentisani na pronalaženje rešenja, na osnovu ideja koje su prezentovane na prethodnim sastancima", naveo je Lajčak na Fejsbuku.

Poslednji sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine koji je bio posvećen uredbi centralne banke u Prištini, prema kojoj je jedina valuta dozvoljena u gotovinskom platnom prometu na Kosovu evro, održan je 4. aprila u Briselu.

Glavni pregovarač Beograda Petar Petković tada je rekao da je delegacija Beograda iznela izbalansirani predlog za rešenje problema platnog prometa, koji podrazumeva kompromisno rešenje, ali da Priština nije pokazala volju za to.

Uredbom centralne banke u Prištini, od 1. februara je jedina valuta u kojoj je dozvoljen gotovinski platni promet na Kosovu evro, što znači zabranu dinara.

To je dovelo u ptanje egzistenciju i opstanak Srba na Kosovu, koji svoja primanja od države Srbije dobijaju u dinarima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading