"ŠTA GOD DA ODLUČE, TO MORA BITI ZAKON ZEMLJE" Tramp se konačno izjasnio o veoma kontroverznoj temi za Amerikance (VIDEO)

Autor:

Svet

08.04.2024

17:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ankete pokazuju da većina Amerikanaca smatra da odluku o abortusu treba da donose pacijentkinje i njihovi lekari, a ne vlasti.

"ŠTA GOD DA ODLUČE, TO MORA BITI ZAKON ZEMLJE" Tramp se konačno izjasnio o veoma kontroverznoj temi za Amerikance (VIDEO)

Foto: TruthSocial/Donald J. Trump/Printscreen

Republikanski predsednički kandidat na predstojećim izborima, Donald Tramp, kaže da i dalje smatra da pitanje zabrane abortusa treba odrediti zakonima saveznih država SAD, a ne donošenjem nacionalne zabrane abortusa.

Donald Tramp je, u video-objavi na svojoj društvenoj platformi Truth Social, ponovio je da podržava abortus u slučaju silovanja, incesta i u slučaju da je ugrožen život majke.

Tramp je takođe ponovio da podržava dostupnost vantelesne oplodnje. Rojters podseća da je od pokretanja svoje kampanje krajem 2022. godine, Tramp uglavnom izbegavao temu abortusa.

Nije rekao da će tražiti nacionalnu zabranu abortusa, ako se vrati u Belu kuću, što će verovatno biti važna tema za glasače obe političke stranke na predsedničkim izborima u novembru.

Naveo je da je odgovoran za odluku Vrhovnog suda SAD iz juna 2022. kojom je okončano pravo federalnih vlasti da odlučuje o pravu na abortus, što je i omogućio imenovanjem trojice konzervativnih sudija dok je bio predsednik.

- Moj stav je da sada imamo abortus tamo gde su ga svi želeli u pravnom smislu, a države će odlučiti glasanjem ili zakonom ili možda oboje. I šta god da odluče, to mora biti zakon zemlje, odnosno, određene savezne države - rekao je Tramp u svom videu. 

Ankete pokazuju da većina Amerikanaca smatra da odluku o abortusu treba da donose pacijentkinje i njihovi lekari, a ne vlasti.

Podsetimo, izborni štab Donalda Trampa saopštio je da je u subotu prikupio 50,5 miliona dolara za izbornu kampanju.

Prijavljene donacije na događaju sa velikim donatorima održanom u domu milijardera i investitora, Džona Polsona, u Palm Biču na Floridi, oborile su novi rekord i dvostruko nadmašile iznos koji je Bajdenova kampanja nedavno prikupila na skupu sa bivšim predsednicima, Bilom Klintonom i Barakom Obamom, u Radio Citi Music Hall-u u Njujorku, prenosi AP.

- Jasnije je nego ikad da imamo poruku, organizaciju i novac da dovedemo predsednika Trampa do pobede 5. novembra - naveli su u saopštenju Trampovi viši savetnici, Kris La Sivita i Suzi Vajls.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading