DOLIJAO NAKON 40 GODINA: Ubica studentkinje proglašen krivim nakon što je policija na neverovatan način prikupila KLJUČNI dokaz (VIDEO)

Autor:

Svet

21.03.2024

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sudija, Ejmi Bađo, iz Okružnog suda okruga Multnomah proglasila je 60-godišnjaka krivim za ubistvo, silovanje i seksualno zlostavljanje.

DOLIJAO NAKON 40 GODINA: Ubica studentkinje proglašen krivim nakon što je policija na neverovatan način prikupila KLJUČNI dokaz (VIDEO)

Foto: Vladimir Lukić

Robert Artur Plimpton (60) proglašen je krivim za ubistvo Barbare Mej Taker, studentkinje koledža u Oregonu, koju je 15. januara 1980. godine napasnik silovao i nasmrt pretukao.

Devojka se sutradan nije pojavila na nastavi što je odmah bio alarm da joj se nešto desilo. Sledećeg jutra njeno beživotno telo je oktriveno na parkingu pored koledža.

Na njenom telu je bilo znakova da je seksualno napadnuta i da se mučki borila protiv muškarca, a kasnije je patolog potvrdio da je studentkinja bila silovana i nasmrt pretučena.

U petak je, posle više od 40 godina, donešena presuda kojom je Robert napokon identifikovan kao napadač.

Do pomaka u istrazi je došlo zbog modernije tehnologije u oblasti sekvenciranja DNK-a. Vaginalni bris, koji je uzet tokom autopsije, poslati su 2000. godine u laboratoriju u Oregonu kako bi se izradio profil DNK.

Onda je kompanija za genotipizaciju DNK, Parabon Nanolabs, identifikovala Plimptona kao verovatnog vlasnika nepoznatog DNK profila, saopštio je tužilac.

Plimpton je imao bogatu kriminalnu prošlost, a detektivi policijske uprave Grešam saznali su da Plimpton živi u Troutdaleu i počeli su da ga prate. Kad je Plimpton pljunuo žvakaću gumu na pod, pokupili su je i predali kriminalističkoj laboratoriji državne policije.

- Laboratorija je utvrdila da DNK profil razvijen iz žvakaće gume odgovara profilu DNK razvijenom iz vaginalnog brisa Barbare - saopšteno je iz kancelarije okružnog tužioca.

Plimpton je imao samo 16 godina kada je napao i ubio Barbaru. Svedoci su rekli da su je videli sa muškarcem u noći ubistva, a nekoliko ljudi prisetilo da ju je videlo kako istrčava na ulicu mašući rukama, verovatno pokušavajući da dobije pomoć, prenosi Daily mail.

Sudija, Ejmi Bađo, iz Okružnog suda okruga Multnomah proglasila je 60-godišnjaka krivim za ubistvo, silovanje i seksualno zlostavljanje. Tokom suđenja Plimpton je tvrdio da je nevin i da ne odgovara opisu čoveka viđenog kako vuče žrtvu u grmlje.

Njena starija sestra, Alis Huan, rekla je da je njena porodica oduševljena što je ovo konačno rešeno, pa makar i nakon 40 godina. Plimpton se trenutno nalazi u pritvoru gde će ostati do izricanja presude koja je planirana za 21. jun.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading