SAMO ZA BELCE: Upozorenje na ulazu u mesto šokiralo svet, ovaj grad preko noći dospeo je na CRNU LISTU svih

Autor:

Svet

18.03.2024

18:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potencijalni žitelji moraju da poznaju istorijat svoje zemlje kao i da budu spremni da svojim učešćem doprinose boljitku života svih

SAMO ZA BELCE: Upozorenje na ulazu u mesto šokiralo svet, ovaj grad preko noći dospeo je na CRNU LISTU svih

Foto: youtube.com/wion

Oranija je u Južnoj Africi

Mnogi od nas nikad nisu čuli za južnoafrički gradić Oranija ali posle ove reportaže s lica mesta, sigurno će ga upamtiti.

Ako ni zbog čega drugog ono zbog čistokrvnog rasizma, pošto crno na belo, ironije radi, na ulazu u Oraniju piše na ulazu da je grad "samo za belce".

Oranija je prava oaza blagostanja u ruralnijem delu večito rasno podeljene Južne Afrike. Grad ima dve škole, crkvu, bazene i parkove i sve to samo je za belo stanovništvo.

Potencijalni žitelji moraju da poznaju istorijat Južne Afrike i kolonijalaca iz Holandije, kao i da budu spremni da svojim učešćem doprinose boljitku života svih.

Parovi koji nisu u braku ne mogu da žive u Oraniji, kao ni samci. Dakle samo brak i potomstvo. I vera u Boga. Nepokolebljiva. I da - stav da niko crne boje kože ne sme da kroči prag Oranije, inače...

I pored dobre zaštite oko grada, većina muškaraca u Oraniji nosi pištolje oko pojasa, kažu "za svaki slučaj" jer se "nikad ne zna".

Na početku, 1991. godine u Oraniji je živelo samo 40 bračnih parova, a danas ih je čak 3.000. 

Britanski novinar Ade Adepitan ovih dana postao je prva osoba crne boje kože kojoj je dopušteno da uđe u Oraniju i to isključivo da bi napravio reportažu o ovom neobičnom i bizarnom mestu.

"Na prvi pogled, Oranija je kao i svako drugo mesto. Muškarci rade oko dvorišta, kose travu, žene šetaju decu u kolicima, čuje se graja iz parkova. Ali, ako znate pozadinu mesta i sva njegova pravila, onda znate i da mnogima u Oraniji ne bi bilo prijatno. Čak ni da ga posete na par sati", rekao je Adepitan čiji će dokumentarac o Oraniji biti emitovan u Velikoj Britaniji ove nedelje.

Treba li reći da nikom u svetu nije drago što ovo mesto na ovaj način postoji?

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading