OBRT ZA KNJIGU: Si Đinping PRVI PUT POSLE PANDEMIJE DOLAZI NA ZAPAD EVROPE i to kod Makrona! Evo šta je PRAVI POVOD susreta

Autor:

Svet

18.03.2024

18:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uprkos činjenici da su Kina i Francuska u poslednje vreme zahladneli odnose zbog konstantne podrške Pekinga Rusiji, ovaj susret dva lidera mogao bi da donese nešto novo

OBRT ZA KNJIGU: Si Đinping PRVI PUT POSLE PANDEMIJE DOLAZI NA ZAPAD EVROPE i to kod Makrona! Evo šta je PRAVI POVOD susreta

Foto: Tanjug/AP

Kineski predsednik Si Đinping sastaće se početkom maja u Parizu sa svojim francuskim kolegom Emanuelom Makronom, potvrdilo je danas nekoliko neimenovanih evropskih zvaničnika.

Ovo će biti prvo putovanje kineskog lidera u Evropu od pandemije koronavirusa, navodi portal Politiko.

Poseta kineskog predsednika Sija poklapa se sa 60. godišnjicom uspostavljanja diplomatskih odnosa Francuske i Kine, u okviru nastojanja zvaničnog Pekinga da unapredi odnose sa Evropom narušene zbog "partnerstva bez ograničenja" Si Đinpinga sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom uprkos ratu u Ukrajini.

Neimenovani zvaničnik upoznat sa pripremama za putovanje kineskog predsednika izjavio je da će raspoloženje u Francuskoj verovatno biti drugačije u poređenju sa svečanim obeležavanjem 50. godišnjice bilateralnih odnosa dve zemlje.

"Zahtevamo reciprocitet u odnosima sa Kinom, posebno u ključnoj oblasti ekološke tranzicije", rekao je neimenovani izvor Politika.

Putovanje Si Đinpinga, koje se planira mesecima, biće pažljivo praćeno u Vašingtonu i u evropskim prestonicama.

Kina je inače, danas proširila bezvizni režim za još šest zemalja, uključujući Švajcarsku, a potez je usmeren ka pojačanju turizma i međuljudskim razmenama, preneo je kineski Global tajms.

Najnoviji potez došao je u vreme kada je Kina već ublažila odobravanje viza za državljane pojedinih država, među kojima su i zemlje iz jugoistočne Azije, a počela je da rešava tehnička pitanja za ostale strane posetioce, poput prepreka oko plaćanja, naglašavanja kineskog otvaranja, rekli su eksperti.

U najnovijem razvoju situacije, počevši od 14. marta do 30. novembra ove godine, državljani šest evropskih zemalja - Švajcarske, Irske, Mađarske, Austrije i Luksemburga, mogu da posete Kinu radi posla, turizma, tranzita i još nekih razloga, maksimalno 15 dana bez vize.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading