POSLE KIMA I SI: Predsednik Kine čestitao Putinu pobedu na izborima

Autor:

Svet

18.03.2024

10:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Putin je kazao da je Kina veoma aktivna u međunarodnoj areni i da postiže veliki uspeh.

POSLE KIMA I SI: Predsednik Kine čestitao Putinu pobedu na izborima

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Kine, Si Đinping, čestitao je Vladimiru Putinu ponovni izbor za predsednika Rusije, preneli su danas kineski državni mediji.

- Verujem da će pod vašim rukovodstvom Rusija uspeti da postigne još veće uspehe u razvoju i izgradnji države - navodi se u telegramu koji je kineski lider uputio ruskom predsedniku.

Takođe je istakao da ponovni izbor Putina za predsednika Rusije u potpunosti odražava činjenicu da ga ruski narod podržava.

- Poslednjih godina ruski narod se ujedinio, prevazišao je izazove i ostvario stabilan napredak na putu nacionalnog razvoja i preporoda - rekao je kineski lider.

S druge strane Putin je na konferenciji za novinare nakon završetka predsedničkih izbora rekao da su odnosi između Rusije i Kine stabilizirajući faktor u evroazijskom regionu, prenela je Sinhua.

Prema njegovim rečima, odnosi su se dobro razvili u prethodne dve decenije, veoma su stabilni i dopunjuju se.

- Najvažnije je poklapanje državnih interesa. To stvara veoma dobar ton za rešavanje zajedničkih problema u oblasti međunarodnih odnosa - rekao je predsednik Rusije.

On je kazao da je Kina veoma aktivna u međunarodnoj areni i da postiže veliki uspeh. 

- Ona ima mnogo prijatelja širom sveta - dodao je on.

Putin je izrazio uverenje da će bilateralna saradnja nastaviti da jača u narednim godinama.

Podsetimo, i lider Severne Koreje, Kim Džong Un, čestitao je danas ruskom predsedniku, Vladimiru Putinu, na pobedi na predsedničkim izborima, objavila je severnokorejska novinska agencija KCNA.

Novinska agencija je izvestila da je  Kim "poslao čestitke” predsedniku Putinu i da će "ambasador Severne Koreje u Rusiji, Šin Hong-čul, uručiti čestitku ruskom Ministarstvu spoljnih poslova”.

Vladimir Putin je u nedelju odneo ubedljivu pobedu na ruskim predsedničkim izborima, osvojivši 87,34 odsto glasova na osnovu 98 odsto prebrojanih glasova, čime je dobio peti mandat.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading